Hlavní obsah

Babiš vyzval hostinské, aby s nižší DPH zlevnili pivo. Spočítal to ale špatně

Foto: Facebook Andreje Babiše, Seznam Zprávy

Premiér Babiš pozdravil své fanoušky na Facebooku z dovolené ve francouzských Alpách.

Reklama

aktualizováno •

Vedl holding s více než dvěma stovkami firem a přes tři roky byl ministrem financí. Přesto Andrej Babiš při uvádění příkladů, o kolik může pivo po snížení DPH zlevnit, nevypočítal tuto daň správně. Svoji chybu premiér po upozornění od Seznam Zpráv přiznal.

Článek

V pravidelném nedělním prohlášení „Čau, lidi“ se premiér Andrej Babiš na Facebooku rozepsal o chystaném snižování DPH na čepované pivo ze současných 21 na 10 procent od května letošního roku. Trvá na tom, že hospody by měly díky nižší dani pivo zlevnit.

Babiš původně reagoval na kritiku, že nižší sazba DPH se nebude týkat všech prodejů točeného piva a způsobí chaos. Zopakoval také svá někdejší tvrzení, že hostinští díky poklesu DPH ušetří a mohou tak adekvátně snížit i prodejní cenu nápoje.

V příkladech, s jejichž pomocí tento názor přiblížil na sociální síti, však český premiér a někdejší ministr financí špatně počítal. Ve skutečnosti se na výčepech ušetří méně, než uvedl.

„Kdo prodává půllitr točeného piva za 35 korun, teď díky nám vydělá o 3,85 koruny víc. Aniž by pro to musel cokoli udělat. A ten, kdo točené pivo prodává třeba za 45 korun, vydělá dokonce o 4,95 koruny víc,“ napsal v neděli večer Babiš a vyzval štamgasty, aby si cenu piva hlídali.

Premiérovy počty však nesedí. Andrej Babiš totiž vypočítal daň z již zdaněné částky, což je špatně.

Foto: Facebook Andreje Babiše, Seznam Zprávy

Úvodní pasáž z příspěvku Andreje Babiše z neděle 9. února.

Pokud hostinský, který je plátcem DPH, prodává pivo za 35 korun, je to již cena s daní. Výška daně se však odvozuje z nezdaněné částky, při sazbě 21 procent to je 28,93 koruny. Samotná daň, o kterou se částka navýší, pak vychází na 6,07 koruny.

Při desetiprocentní sazbě DPH pak vychází základ na 31,82 koruny a daň na 3,18 koruny.

Pokud od sebe následně odečteme daň při sazbě 21 procent a daň při sazbě 10 procent (tedy počítáme 6,07 Kč minus 3,18 Kč), vyjde rozdíl u piva s cenou 35 korun na 2,89 koruny. Nikoli na 3,85 Kč, jak napsal Babiš.

Podobně se premiér „sekl“ také v příkladu s pivem za 45 korun. Ve skutečnosti by hospodský díky snížení DPH z 21 na 10 procent ušetřil na jednom pivu pouze 3,72 koruny, zatímco šéf hnutí ANO se dobral k téměř pěti korunám.

Chybných Babišových počtů si všimli někteří lidé, kteří se daněmi zabývají. Například daňový poradce Tomáš Hajdušek zveřejnil na svém Twitteru tabulku, v níž srovnal premiérovu chybnou kalkulaci se správnými čísly.

Ve skutečnosti jsou počty ještě o něco složitější. Restaurace budou dál nakupovat sudové pivo od pivovarů za cenu včetně DPH 21 procent, tato sazba se od května nemění. Daň si ale mohou odečíst. Ve finále tak odvedou státu na DPH méně, než vyplývá z výše uvedených kalkulací.

Seznam Zprávy na chybné výpočty upozornily Babiše a jeho mediálního konzultanta Marka Prchala, který se stará o premiérův facebookový profil.

Babiš chybu přiznal. „Asi máte pravdu, možná jsem to blbě spočítal,“ vzkázal prostřednictvím Prchala. Podle premiéra je ale podstatné, že splnil slib a snížil daň na točené pivo z 21 na 10 procent a že hospodští na tom ušetří. „A oni si to určitě dobře spočítají,“ dodal Babiš.

Podle Prchala výpočty dělal skutečně Babiš. „Premiér se vždycky podílí na celém textu,“ uvedl premiérův poradce.

Ani pro Marka Prchala by ale DPH neměla být úplně cizím tématem. V současnosti sice jako živnostník není plátcem DPH. V letech 2010 až 2011 byla plátcem DPH společnost cityrat.cz, v níž byl Babišův mediální konzultant tehdy jednatelem a společníkem.

Změna DPH u piva souvisí s rozšířením povinnosti elektronických pokladen (EET) na další obory od května letošního roku.

V minulých dnech vyvolala pozdvižení informace, že v praxi se bude na točené pivo uplatňovat více sazeb. Vyšlo najevo, že do desetiprocentní sazby bude tento nápoj spadat pouze uvnitř stravovacího zařízení. Pokud si bude chtít zákazník odnést například pivo ve džbánu, měl by ho výčepní prodávat se sazbou 21 procent.

Na sociálních sítích se objevily ironické tabulky a grafy s různými variantami při kupování piva, které vedly k absurdním situacím. Babiš se proti tomu v neděli nebývale ostře vymezil. „Jen proto, že nějaký blb si udělal idiotskou teoretickou tabulku, kterou po něm nikdo nechtěl, dostala se do médií a tam ji začali vydávat za nějaký platný dokument,“ napsal na Facebooku.

Když ministryně financí Alena Schillerová nové zdanění piva hájila, potvrdila také všeobecně známou zákonitost, že provozovatelé restaurací od května nesníží prodejní ceny piva, ale ušetřené peníze si nechají. Babiš se nicméně poté vrátil ke svým dřívějším proklamacím, že hostinští by měli pivo zlevnit. S takovými prohlášeními vystoupil už v roce 2016, kdy jako ministr financí poprvé navrhl nižší DPH na točené pivo.

Reklama

Související témata:

Doporučované