Hlavní obsah

Babiš změnil plány. Teď nevíme, jak budeme očkovat, říká hejtman

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Hejtmanu Jihomoravského kraje Janu Grolichovi se nelíbí slova premiéra Andreje Babiše.

Reklama

Podle premiéra Andreje Babiše se nyní nepočítá s tím, že by praktičtí lékaři pomohli s očkováním proti koronaviru.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) během úterní videokonference s hejtmany překazil Jihomoravskému kraji připravenou strategii, jak očkovat nejstarší skupinu seniorů proti covidu.

Kraj k tomu podle plánu hejtmana Jana Grolicha z KDU-ČSL chtěl využít praktické lékaře, ale to nyní padá. Hejtman Grolich v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že premiér na poradě s představiteli krajů nově sdělil, že se v této fázi očkovací akce s praktickými lékaři nepočítá.

„Podle něho se s praktickými lékaři počítá, až budou proočkovány prioritní skupiny,“ uvedl Grolich s tím, že není jasné, kdy k tomu dojde.

„My nemáme řešení pro tuhle situaci. Když to nemohou dělat praktičtí lékaři a nemůže se naředěná vakcína převážet, nevím, kdo to bude dělat,“ dodal jihomoravský hejtman.

Řekl vám premiér, proč nemohou praktičtí lékaři pacienty nad 80 let očkovat?

Já tomu opravdu nerozumím. Rozuměl jsem minulý týden požadavkům, že to chtějí mít více pod kontrolou a že to musí jít přes registrační systém. Chápal jsem i argumenty, že s vakcínami Pfizer a Moderna je ta distribuce složitější, i když my jsme si s tím dokázali také poradit.

Ale nechápu to, když má příští týden přijít vakcína od společnosti AstraZeneca. Nevím, proč to tak je a proč pan premiér řekl, že varianta s praktickými lékaři není vůbec na stole. Podle něho se s nimi počítá, až budou proočkovány prioritní skupiny.

Takže někdy v březnu nebo v dubnu?

Časově to vůbec neříkejme. Jakékoliv časové údaje v tomhle systému jsou úplné fikce.

Vyjádření premiéra Andreje Babiše

Premiér Andrej Babiš řekl, že na zřízení praktiků jako očkovacích míst ještě není doba, protože nemáme dostatek vakcíny. Některé nemocnice nyní pomoc praktických lékařů využívají. „Ale je to zkrátka nemocnice, která očkuje, ne praktici jako očkovací místo,“ řekl Babiš.

Vysvětlil pan premiér, jak chce vláda očkování seniorů nad 80 let vyřešit?

Já nevím. Podle mě ty, co se zaregistrovali, proočkují přes očkovací centra a tím to končí. Já mám přístup jiný. Chci docílit toho, aby se k očkování dostalo co nejvíce lidí. Ne, že budu mít splněno to, co je v registru a můžeme jet dál.

Teď se lidově řečeno plácáme v očkování pro lidi starší 80 let. A do nemocnic nám chodí pacienti, kterým je 65 let a více. U těch lidí je jedno, jestli jim je 80 let nebo 75 let. Bariéry, jak už registrace nebo přijet na očkování třeba dvacet kilometrů do cizího prostředí, jsou stejné. Měli bychom postupovat tak, že jim očkování zajistíme u jejich praktika nebo nejblíže jejich bydlišti.

Měli jste připravenou vlastní strategii a tu jste měli projednanou s vládou?

Náš krajský koordinátor připravil systém, jak to udělat, aby se ta vakcína dostala k praktikům. On to na začátku tohoto týdne posílal na Ústřední krizový štáb. Místo toho jsem se nyní dozvěděl, jak říkal pan premiér, že to není vůbec namístě. Ať praktické lékaře neřešíme a že je budeme řešit, až pojedou velká očkovací centra.

Jak jste to konkrétně chtěli udělat?

Chtěli jsme dostat vakcínu k praktickým lékařům. Ti by se stali očkovacím místem. Lidé by se pak mohli registrovat u něj. Což by znamenalo, že by nešlo jen o pacienty z jeho kartotéky, ale i další lidi takzvaně z ulice. Což nám nevadí, protože náš systém by tam povolil jen lidi 80 let a starší. Takže by se tam nemohly očkovat jiné skupiny lidí. Teď nám to nebude umožněno.

Proč jste prosazoval to očkování u praktických lékařů?

Protože jim lidé věří. Zkušenosti z pilotního projektu jsou takové, že když očkování bylo doma, přihlásilo se devadesát procent lidí. Nemám data za celou republiku, ale teď když tam bude padesát nebo šedesát procent lidí, budeme rádi.

Navíc z toho systému řada lidí vypadne, když zjistí, že mají přijet třeba ze Znojma do Brna. Tedy není stoprocentně jisté, že se z tohoto čísla všichni proočkují. My jsme tomu chtěli jít naproti. A proočkovat ideálně devadesát procent lidí nebo alespoň pětasedmdesát procent, aby se to ještě dalo považovat za úspěch.

Co se bude dít teď?

Nemáme řešení pro tuhle situaci. Když to nemohou dělat praktičtí lékaři a nemůže se naředěná vakcína převážet, nevím, kdo to bude dělat.

Reklama

Doporučované