Hlavní obsah

Babiš zveřejnil dopisy Zemanovi. V druhém nabídl za Pocheho Hamáčka

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Premiér Andrej Babiš zveřejnil dopisy prezidentu Miloši Zemanovi, ve kterých politici domlouvali jmenování jeho nové vlády.

Článek

V prvním dopise s datem úterý 25. června Babiš požádal prezidenta Zemana o jmenování 14 ministrů do jeho vlády. Na třetím místě tohoto seznamu byl uveden sociální demokrat Miroslav Poche.

Záhy (podle ručně dopsaných údajů ten samý den v 9:10) odeslal Babiš na Hrad druhý dopis. Ten už neobsahuje žádný seznam, ale instrukci, jak se má prezident zachovat, kdyby nechtěl (jak dříve naznačil) jmenovat ministrem Pocheho.

+1

„V reakci na váš dopis ze dne 24. 6. 2018 vám v souladu s článkem 68, odstavce 2 Ústavy České republiky, pro případ, že byste se rozhodl nevyhovět mému návrhu ze dne 25. 6. 2018 a nejmenoval byste členem vlády pana Miroslava Pocheho, navrhuji, abyste řízením Ministerstva zahraničních věcí dočasně pověřil místopředsedu vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka,” píše se v dopise podepsaném Andrejem Babišem.

Premiér zveřejnil dopisy na výzvu svého vládního partnera Hamáčka poté, co se o dopisech a různých verzích seznamu ministrů začalo spekulovat v médiích.

Ve čtvrtek v TV Barrandov prezident Zeman popisoval situaci následovně: „Byl předběžný seznam, kde nebyl uveden žádný ministr zahraničí, a druhý, v podstatě dopis pana premiéra Babiše, kde mi navrhoval dva ministry zahraničí. Nejprve Miroslava Pocheho a v případě, že ho nepřijmu, tak navrhoval pana Jana Hamáčka. Tomuto druhému návrhu, jak víte, jsem vyhověl,” řekl v televizní diskuzi prezident.

Reklama

Doporučované