Hlavní obsah

Hejtmanka Jermanová nařídila prověřit smlouvy v kauze, ve které figuruje její sestra

Podívejte se na tiskovou konferenci hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Jermanové.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Policejní razie na konci minulého týdne nepřišla jen do velkých pražských nemocnic, ale také do sociálních institucí Středočeského kraje. Kraj prověří smlouvy všech příspěvkových organizací.

Článek

Po razii v nemocnicích a sociálních institucích na konci minulého týdne policie trestně stíhá devět lidí. Řadu dalších vyslýchala a byla mezi nimi i sestra středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové.

„Vzhledem k závažnosti případu hodlám iniciovat kontrolu smluv ve všech našich příspěvkových organizacích,” uvedla na pondělní tiskové konferenci hejtmanka Jermanová.

V souvislosti s údajnými manipulacemi veřejných zakázek je obviněný podnikatel Tomáš Horáček.

Server iRozhlas.cz v pondělí uvedl, že firma První chráněná dílna, kterou vlastní Horáček, získala za poslední dva roky na státních zakázkách 650 milionů korun. Od Nemocnice Na Bulovce firma podle serveru od roku 2016 získala 25 zakázek v hodnotě 54 milionů korun.

Pro Bulovku firma dodávala například lékařské přístroje, zajišťovala také ochranu majetku a osob, dodávala i sanitní vozidla. Milionové kontrakty od nemocnice získaly podle serveru i další firmy napojené na Horáčka.

Sestra Jermanové Pavlína Kuncová byla podle dosavadních informací v kontaktu právě s Tomášem Horáčkem.

Jako manažerka hnutí ANO ve středních Čechách a jako asistentka dvou středočeských poslanců je považována v kraji za vlivnou postavu. Policie si podle deníku MF Dnes Kuncovou nejen předvolala, ale kvůli vyšetřování se objevila také u ní doma.

Jermanová se ale od své sestry v této věci distancovala. „Spekulace, že by sestra měla mít jakýkoliv vliv na politiku či chod středočeského krajského úřadu, odmítám. Každá žijeme svůj život a i naše kariéry jsou odlišné,” řekla hejtmanka.

Dodala také, že pozici krajské manažerky ANO nezastává její sestra už více než tři roky.

Samotná hejtmanka Jermanová rovněž odmítla, že by se s podnikatelem Horáčkem znala, nebo že by s ním byla v kontaktu. „Velmi se mne dotkla zpráva, že se obviněný Horáček zaštiťoval mým jménem. Považuji to za nepřípustné, nikdy jsem ho neviděla,” řekla.

Než bylo novinářům umožněno se na něco zeptat, hejtmanka z tiskové konference odešla a nechala na dotazy odpovídat jen krajské radní Roberta Bezděka a Anetu Heřmanovou. Ti potvrdili, že rychle začne kontrola smluv všech příspěvkových organizací kraje.

Odmítli ale uvést, které příspěvkové organizace nyní prošetřuje policie. Nechtěli ani naznačit, o organizace jakého druhu se jedná.

Reklama

Doporučované