Hlavní obsah

Babišovi vyhrožovali smrtí. Cestu manželky do Dubaje vysvětlil dvojznačně

Foto: Prima TV

Informaci o výhrůžkách zveřejnil premiér Andrej Babiš v závěru rozhovoru v nedělním pořadu Partie v televizi Prima.

Reklama

Policie potvrdila, že kvůli vyhrožování stíhá jednoho muže, který je ve vazbě.

Článek

Premiér Andrej Babiš v neděli nečekaně oznámil, že jeho rodina byla od ledna pod ochranou policie kvůli výhrůžkám zastřelením. Právě z tohoto důvodu prý Babiš poslal svoji manželku Moniku před několika týdny do Dubaje.

Babiš začal o události hovořit sám v závěru rozhovoru v televizi Prima. Využil otázky moderátorky, zda bude jeho rodina dodržovat omezení pohybu v následujících týdnech.

„A prosím vás, když tedy mluvíte o mojí rodině. Osmého ledna mi řekla policie, že je člověk, který chce zastřelit moji rodinu a mě. A jsme měli hlídaný barák, několik, doteď vlastně. Ten člověk byl zatčen ve Španělsku a moje žena šla do Dubaje, ano, protože se bála. A to je celý příběh,“ řekl Babiš rozrušeným hlasem.

Policie potvrdila, že kvůli vyhrožování předsedovi vlády stíhá jednoho muže. „Kriminalisté ve věci podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí do vazby. Muž je v současné chvíli stíhán vazebně,“ uvedla policie na Twitteru.

Z Babišova líčení není jasné, za jakých okolností jeho žena odletěla na Blízký východ. Ačkoli v rozhovoru původně řekl, že manželka odcestovala do Dubaje, protože se bála, vzápětí se vyjádřil v tom smyslu, že se manželka o nebezpečí dozvěděla až zpětně z jeho nedělního vyjádření v televizi.

„Já to nechci komentovat. Protože moje žena to nevěděla, teďka se to dozvěděla, já jsem ji vyhnal pryč,“ řekl Babiš na otázku, proč o skutečném důvodu pobytu své ženy nepromluvil už v době, kdy se objevily její snímky z Dubaje na sociálních sítích.

Veřejnost o pobytu Babišové ve Spojených arabských emirátech informoval novinář Jaroslav Kmenta, který 2. února zveřejnil fotografii a krátké video. Snímky byly podle něj z 1. února odpoledne z dubajské restaurace Social House.

V nedělním rozhovoru Babiš také zdůraznil, že v žádném případě nehodlá rezignovat kvůli nezvládání boje s epidemií koronaviru.

„Nikdy neodstoupím, bojuji za životy našich lidí,“ zdůraznil Babiš v televizi Prima. Označil se za obchodníka, který má tah na branku. „U mě, když je krize, stoupá výkon. Já jsem krizový manažer,“ prohlásil premiér zvýšeným hlasem.

Oznamil rovněž, že chce na pondělním jednání vlády navhrnout povinné testování firem s více než 250 zaměstnanci. Povinnost by měla platit od pátku 5. března.

„Kdo nebude testovat, tak zkrátka ta firma by měla zavřít a jít do Antiviru na 14 dní. A kdo to neudělá, hygiena musí zasáhnout. Ty, kteří nebudou testovat, je potřeba zkrátka zavřít,“ řekl Babiš.

Premiér také podpořil dobrovolné očkování ruskou vakcínou Sputnik, která nemá osvědčení od evropské lékové agentury EMA. Stejně jako prezident Miloš Zeman si myslí, že by stačilo povolení od tuzemského Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

„O tu ruskou vakcínu je obrovský zájem, nemůžeme čekat na EMA,“ uvedl Babiš.

Na úterní schůzce se přitom nejvyšší ústavní činitelé ve společném prohlášení shodli, že vakcíny musejí projít schvalovacím procesem na úrovni Evropské komise.

Zeman však o víkendu přišel s informací, že mu jeho ruský protějšek Vladimir Putin slíbil dodání vakcíny Sputnik. Rusko o certifikaci této látky u evropských úřadů stále nepožádalo.

Reklama

Související témata:

Doporučované