Hlavní obsah

Babišovu kauzu dostal na stůl Středočeský kraj. Případ bude řešit odbor, který prošel změnou

Video: Jaký má premiér Andrej Babiš názor na svůj možný střet zájmů?Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Středočeský kraj, ve kterém vládne hnutí ANO, teď musí rozhodnout, zda pokuta pro šéfa partaje a premiéra Andreje Babiše platí. Rozhodl o ní Městský úřad v Černošicích.

Článek

Středočeští úředníci začali projednávat, zda premiér Andreje Babiš porušil zákon o střetu zájmu.

A to poté, co jim kompletní spis včetně Babišova odvolání postoupili kolegové z Městského úřadu v Černošicích.

Na webu Černošic se píše, že úřad neuznal námitky, které proti rozhodnutí o pokutě za střet zájmů sepsal v odvolání Babišův zmocněnec. A tak musí věc posoudit nadřízená instituce. Tedy kraj, který řídí místopředsedkyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová.

Již v listopadu úředníci z Černošic uvedli, že Babiš je podezřelý z porušení zákona tím, že je podle nich stále ovládající osobou ve společnostech Londa, Stanice O a vydavatelství MAFRA. Ty mimo jiné provozují vysílání Rádia Impuls, televizní stanice Óčko nebo několik novinových titulů.

Úředníci udělili Babišovi za porušení zákona pokutu ve výši 200 tisíc korun, uvedl deník Právo. Babiš nesouhlasil a odvolal se.

„Příslušný spis byl na Krajský úřad Středočeského kraje doručen. Věc bude vyřízena v zákonem stanové lhůtě,“ uvedla mluvčí Středočeského kraje Helena Frintová.

Rozhodnutí leží na odboru s názvem legislativně právní a krajský živnostenský úřad. Jde o novou jednotku, protože kraj nedávno provedl reorganizací. Dosavadní odbor správních agend, který měl případ řešit, byl začleněn právě sem.

Ředitel krajského úřadu Jiří Holub odmítl, že by šlo o účelovou reorganizaci. Začala se podle něj chystat už loni a s kauzou nesouvisí.

Opoziční středočeští zastupitelé za hnutí Starostové však v pondělí kvůli tomu navrhli, aby případ řešil jiný úřad, například Praha. Podle předsedy středočeské organizace STAN Věslava Michalika by se tak předešlo případné systémové podjatosti. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) návrh STAN na jednání krajského zastupitelstva označila za úsměvný.

Podnět v Babišově případě podala organizace Transparency International. Její zástupce nevylučuje, že se obrátí s podnětem na Ministerstvo vnitra.

„Míč je teď na straně kraje, aby v rámci otevřenosti důvěryhodně vysvětlil veškeré změny, aby nebyla porušena důvěra v nestranné rozhodování,“ uvedl analytik Transparency International Milan Eibl.

Výzva s hejtmankou Jermanovou: O Středočeském kraji, hnutí ANO a lidech v kapucích.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované