Hlavní obsah

Babišův den D. Šéf žalobců oznámí, jak rozhodl o jeho stíhání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Rozhodnutí svého podřízeného prověřoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman od druhé poloviny září.

Reklama

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman může Babiše definitivně zbavit trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. Nebo premiérovi vrátit přívlastek „obviněný“.

Článek

Pokud Andreje Babiše přirovnáme k jedoucí lokomotivě, ve středu odpoledne se tato mašina ocitne před rozhodující výhybkou v úseku Čapí hnízdo.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman buď posvětí dřívější závěr svého podřízeného (žalobce městského státního zastupitelství Jaroslava Šarocha), že v kauze padesátimilionové dotace není možné Babiše trestně stíhat, nebo může z šéfa hnutí ANO znova udělat obviněného.

V prvním případě se předsedovi vlády uleví od jednoho z jeho nejpalčivějších problémů, v opačném se mu přitíží – a to právě v době, kdy se ocitl pod novou vlnou kritiky kvůli střetu zájmů.

Úřad nejvyššího žalobce přezkoumával verdikt pražského státního zástupce Jaroslava Šarocha, který jako dozorový žalobce dospěl k závěru, že Andrej Babiš ani ostatní obvinění neporušili zákon, a zrušil jejich trestní stíhání.

Nejvyšší žalobce Pavel Zeman měl na posouzení jeho stanoviska tři měsíce. Lhůta by vypršela za necelé dva týdny. Jeho pravomoci v těchto případech stanoví trestní řád. Jedná se o takzvané mimořádné kasační oprávnění.

Pavel Zeman může usnesení o zastavení trestního stíhání zrušit jako nezákonné. Případ by se tak znovu vrátil na stůl Šarochovi, který by se musel řídit právním názorem nejvyššího žalobce a provést úkony, jež jeho nadřízený nařídil.

Teoreticky však existuje i možnost, že Pavel Zeman rozhodne jakýmsi kompromisem. Jak jeho úřad upozornil, zmíněné oprávnění je pouze „fakultativní“. Neboli i když Zeman dojde k závěru, že Šaroch zrušil stíhání nezákonně, nemusí jeho rozhodnutí automaticky zrušit.

„Vždy je třeba zvažovat povahu a závažnost zjištěné nezákonnosti ve vztahu k charakteru posuzovaného rozhodnutí s přihlédnutím k účelu trestního řízení a účelu trestního zákoníku,“ uvedlo k tomu Nejvyšší státní zastupitelství na svém webu. Na jiném místě pak úřad poznamenal, že „je vždy zvažována i účelnost takového rozhodnutí pro další řízení a postavení obviněného“.

Ze statistik vyplývá, že Nejvyšší státní zastupitelství prověřuje zastavení trestních stíhání v posledních letech méně často než dříve. Loni dostalo k přezkoumání více než 1007 usnesení, podrobně přezkoumalo 96 a zrušilo 35 usnesení. Ještě v roce 2011 přitom mělo na stole přes dvě tisícovky usnesení a zrušilo jich 71.

Už před středečním Zemanovým vystoupením na tiskové konferenci se objevily spekulace, jak nejvyšší žalobce rozhodl. Podle jedné z neověřených verzí měl například z trestního stíhání vyjmout Babišovy rodinné příslušníky.

Takový zásah by však působil přinejmenším velmi netradičně. „Za svoji praxi si nevzpomínám, že by Nejvyšší státní zastupitelství řešilo takové detaily,“ řekl k tomu na dotaz Seznamu advokát Stanislav Mečl, který byl v minulosti náměstkem nejvyššího státního zástupce.

Pokud nejvyšší žalobce nakonec pošle Andreje Babiše před soud, premiér se může dočkat omilostnění od prezidenta. Miloš Zeman už v září šéfovi hnutí ANO nabídl, že mu udělí tzv. abolici a tím ho zbaví obvinění. Babiš však takovou možnost odmítl.

Reklama

Doporučované