Hlavní obsah

Ukrajinský ministr zemědělství, podezřelý z korupce, je ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Bývalého ukrajinského ministra zemědělství Mykolu Solského poslal soud do vazby kvůli podezření z korupce. Ilustrační fotografie.

Reklama

Mykolu Solského, který ve čtvrtek rezignoval na post ukrajinského ministra zemědělství, poslal soud do vazby. Je podezřelý z nezákonného nákupu státní půdy v hodnotě přesahující 160 milionů korun.

Článek

Ukrajinský soud nařídil v pátek vzít do vazby ministra zemědělství Mykolu Solského. Čelí obvinění z údajného podílu na nezákonném nákupu státní půdy v přibližné hodnotě sedmi milionů dolarů (přes 160 milionů korun), píše agentura Reuters.

Solskyj obvinění odmítá. Ve čtvrtek podal demisi, technicky ale zůstává ve funkci, dokud parlament jeho žádost neprojedná. Podle všeho je prvním ministrem za vlády prezidenta Volodymyra Zelenského, který figuruje jako podezřelý v korupční kauze, uvádí agentura.

Soudce rozhodl, že Solskyj zůstane ve vazbě do 24. června. Prokuratura při čtvrtečním soudním jednání uvedla, že mu hrozí až 12 let vězení. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (přes 44 milionů korun). Solskyj obvinění zatím nekomentoval.

Podle Národního protikorupčního úřadu se obvinění týká plánu na získání státní půdy v hodnotě 291 milionů hřiven (přes 170 milionů korun) a snahy získat další půdu v hodnotě 190 milionů hřiven (přes 112 milionů korun), uvádí agentura Reuters. Nezákonné počínání se mělo odehrávat v letech 2017–2021, tedy ještě v době před nástupem Solského do funkce v březnu 2022. 

Podle Solského a jeho právníka však ze žádného z těchto schémat neměl ministr benefitovat. Ukrajinský zemědělský svaz se k rozhodnutí o vazbě Solského odmítl vyjádřit, dodává agentura.

Reklama

Doporučované