Hlavní obsah

Babišův dopis Sobotku neuspokojil. Korunové dluhopisy chce řešit s daňovou správou

Přestřelka o korunových dluhopisech mezi Sobotkou a Babišem pokračuje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr financí vzkázal, že finanční úřady nebudou plošně provádět daňové kontroly kvůli nezdanění výnosů z korunových dluhopisů.

Článek

Přestřelka o korunových dluhopisech mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou a vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem pokračuje. Babiš v pětistránkovém dopise Sobotkovi vzkázal, že finanční úřady nebudou plošně provádět daňové kontroly kvůli nezdanění výnosů z korunových dluhopisů.

„Finanční správa dospěla k závěru, že vydání korunových dluhopisů nikdy žádný právní předpis nelimitoval ani nezakazoval a nezdanění úrokového výnosu ve vazbě na výše uvedenou ‚legalizaci‘ zaokrouhlování ze strany pana Kalouska nelze bez dalších aspektů hodnotit jako nezákonné,” napsal ministr financí v dopise.

Reagoval tak na dřívější Sobotkův dopis, v němž premiér Babiše minulý týden vyzval, aby uvedl, zda dluhopisy prověřila Finanční správa.

Průvodce výroky Andreje Babiše o jeho příjmech. V čem výpočty stále nesedí?

V čem výpočty stále nesedí? Video: Adam Junek

Andrej Babiš nakoupil v roce 2013 dluhopisy své tehdejší společnosti Agrofert za 1,482 miliardy korun. Nedaněné korunové dluhopisy skončily změnou zákona s rokem 2013. Sobotka se ve svém dopise Babiše ptal, jestli se Finanční správa zabývala případy emise a nákupu korunových dluhopisů. „Došlo už v některých případech k doměření daně, případně kdy k tomu dojde?" napsal premiér.

Premiér také žádal, aby ministr financí zhodnotil situaci, kdy firma vydá korunové dluhopisy a jako jediný je nakoupí její majitel. „Nejedná se o podezřelé jednání s cílem obejít placení daně?" uvedl v dopise Sobotka.

I v tomto případě Babiš odepsal pouze to, že takový postup není nezákonný. „Žádné právní předpisy neupravují, kdo může dluhopisy nakoupit, ani nezakazují, aby dluhopisy nakoupil od své společnosti společník nebo jinak spojená osoba. Dluhopis se chová jako půjčka. Není výjimečné, že společnosti poskytne půjčku společník ze svých vlastních zdrojů," napsal. Tato situace je podle něj standardní už od roku 1993 a Finanční správa podobné případy kontroluje.

Konkrétně k vlastnímu nákupu dluhopisů Agrofertu se Babiš nevyjádřil. V dopise ale zopakoval, že situaci kolem korunových dluhopisů chce řešit zákonem, který by tyto dluhopisy zdanil v případě, že vlastník dluhopisu a emitent byli v době vydání nebo nabytí cenného papíru spojenými osobami.

Sobotka považuje Babišovu odpověď za nedostatečnou. Vysvětlení teď bude požadovat po daňové správě.

Video: Dluhopisy Agrofertu jsem nakupoval ze svého, uvedl v rozhovoru pro Seznam Andrej Babiš.

Reklama

Související témata:

Doporučované