Hlavní obsah

Babišův exnáměstek chce být senátorem, do voleb jde za lidovce a TOP 09

Ondřej Závodský je nevidomý, vystudoval práva a jako náměstek působil na Ministerstvu financí.

Reklama

Právník Ondřej Závodský bude mít těžké soupeře: například Petra Bendla z ODS, současného senátora Jiřího Dienstbiera z ČSSD a někdejšího populárního kladenského senátora Milana Volfa (Volba pro Kladno).

Článek

Právník a protikorupční aktivista Ondřej Závodský chce do politiky. Na Kladensku bude v podzimních volbách do Senátu kandidovat za lidovce a TOP 09.

„Oslovili mě, nějakou dobu jsem nad tím přemýšlel a pak si řekl, že je to dobrá šance dotáhnout do konce některá opatření proti hazardu,“ potvrdil Závodský v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Závodský se stal v roce 2014 náměstkem na Ministerstvu financí vedeném tehdy Andrejem Babišem (ANO). Pod jeho vedením vznikl nový zákon, který například zásadně omezil herny nebo kasina. Zakázal také - do té doby běžné - automaty v hospodách.

Ondřej Závodský řekl, že by chtěl jako senátor zákon rozšířit o další opatření, která z původního znění vypadla. Mimo jiné to, aby si hráči museli povinně nastavit limit pro hru. Neboli kolik peněz si můžou dovolit prohrát. Nebo aby elektronický systém automaticky zakázal hrát lidem, kteří jsou v exekuci.

Právě při schvalování hazardního zákona začaly Závodského spory s Babišem, který nakonec podpořil mírnější variantu zákona. Přestože do té doby opakoval, že hazard je potřeba výrazně omezit.

Další Závodského oblastí je boj proti korupci, ve které chce prosadit zákon o whistleblowingu, tedy aby stát chránil před následky lidi, kteří oznámí korupci - například uvnitř vlastního úřadu.

Závodský skončil na Ministerstvu financí v roce 2017, to už byla jeho nadřízenou Alena Schillerová (ANO). Ministerstvo Závodského místo zrušilo, bývalý náměstek se však dodnes se státem soudí. Tvrdí, že se jednalo o účelový krok, jímž se ho vedení ministerstva coby nepohodlného chtělo zbavit.

Závodský ještě jako náměstek také otevřel kauzu pozemků, na nichž hospodařila společnost Agrofert, ačkoli jí nepatřily a neměla je ani v nájmu. Nechal také prověřit, jestli tehdejší náměstkyně ministra financí Schillerová platí adekvátní nájemné ve státním bytě. Schillerová ho měla i s poplatky vyměřené na pět tisíc měsíčně.

Nyní Ondřej Závodský pracuje v Nadačním fondu proti korupci, který založil podnikatel Karel Janeček. Tento týden představil už svou druhou knihu o korupci nazvanou Výstup na vrchol korupce - Od obálek k národní prostituci, v níž na příkladech aktuálních i starších kauz ukazuje, v jakém stavu je podle něj Česko.

„Jdu po vývojových fázích, které českou společnost dovedly až k Babišovi,“ řekl Závodský.

V obvodu Kladno je nyní senátorem Jiří Dienstbier z ČSSD, který chce mandát obhajovat. ODS do voleb vysílá poslance a bývalého ministra a hejtmana Petra Bendla. Piráti nasazují advokátku Adélu Šípovou, STAN starostku Markétu Fröhlichovou. Do voleb jde také někdejší kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

Reklama

Související témata:

Doporučované