Hlavní obsah

Babišův nápad na superministerstvo se nelíbí polovině Čechů

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš a budoucí „dvojnásobný“ ministr Karel Havlíček.

Reklama

Ministr průmyslu Karel Havlíček se v pátek ujme svého druhého úřadu – ministerstva dopravy. Premiér Andrej Babiš dokonce připustil, že by se obě ministerstva mohla sloučit, později ale řekl, že téma momentálně není na stole.

Článek

Téměř polovina Čechů nesouhlasí s případným sloučením ministerstva dopravy a průmyslu, vyplývá z průzkumu, který si nechal u agentury Median zpracovat Radiožurnál. Pro spojení úřadů se vyslovilo necelých 40 procent lidí.

Necelá polovina oslovených si také myslí, že by spojení úřadů mělo na chod ministerstva dopravy negativní vliv. Úřad momentálně opouští ministr Vladimír Kremlík kvůli sporné zakázce k dálničním známkám.

„Nesouhlas je nejvíce rozšířen mezi mladými lidmi – mezi 18 a 29 lety se jedná o 60 procent – a mezi lidmi s vysokoškolským vzděláním a mezi voliči Pirátů, pravicové opozice. Nesouhlas je také častější mezi voliči SPD,“ řekl Radiožurnálu sociolog z Medianu Michal Geisler.

Sloučení fandí 37 procent Čechů. „V případě voličů ANO je tento souhlasný názor rozšířen více – konkrétně v 57 procentech,“ dodal Geisler.

Agentura Median sbírala data na začátku tohoto týdne, kdy se o možnosti sloučení ministerstev začalo diskutovat. Průzkumu se zúčastnilo tisíc lidí.

Reklama

Doporučované