Hlavní obsah

Babišův poslanec: Plná nemocenská je blbost, Maláčová vydírá premiéra

Foto: Jan Mihaliček

Ministryně Jana Maláčová.

Reklama

Poslanci by v úterý měli řešit 100procentní nemocenskou, kterou v pondělí schválila vláda. Poslanec vládního hnutí ANO Pavel Juříček ale plán kabinetu tvrdě kritizuje.

Článek

Všichni, kteří onemocněli koronavirem nebo jsou v karanténě kvůli setkání s nemocným, dostanou 100procentní nemocenskou, schválila v pondělí vláda. Plán se týká měsíců března a dubna.

Předsedu vlády Andreje Babiše, který pro návrh na vládě osobně hlasoval, ale ve Sněmovně nepodpoří ani všichni vlastní poslanci. Proti bude například Pavel Juříček, generální ředitel firmy Brano.

Juříček už minulý týden se dvěma dalšími poslanci ANO nepodpořil takzvanou izolačku – tedy příspěvek 370 korun denně lidem v karanténě. Pro schválení izolačky vládě chyběl jeden hlas.

Nový návrh kabinetu označil vládní poslanec v rozhovoru pro Seznam Zprávy za „blbost“. Jeho stranický šéf prý podlehl vydírání ze strany ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové.

Jaký je váš názor na 100procentní nemocenskou?

Je to ještě větší blbost než izolačka. Mně píší podnikatelé, že to je vlastizrada a genocida vlastního národa. Je to úplná katastrofa. Lidé nebudou chodit do práce.

Poslanec Pavel Juříček.

Obáváte se tedy, že lidé budou nemocenské zneužívat?

Samozřejmě, dokonce to bude mít opačné efekty. Já jsem ráno volal svoje šéfy výroby a jeden mi nahlásil, že lidé nechtějí už nosit roušky, protože toho mají plné zuby a chtějí dostat covid a jít do karantény, když bude 100procentní nemocenská.

Zneužívání se ministryně Maláčová nebojí, podle ní bude potřeba nařízení karantény hygienou nebo pozitivní test.

To přece tak vůbec nefunguje. Stačí zavolat člověku, co měl covid: hele Pepíku, nahlas mě, že ses se mnou setkal. On ho nahlásí na hygienu a jdete do karantény. Takto to funguje. To jsou úplné bláboly, co ona říká.

Včera na vládě ministři ČSSD hlasovali pro návrh, ministři ANO se většinou zdrželi, ale premiér ho podpořil…

To je jenom metoda trvalého nátlaku. Paní Maláčová si něco postaví jako malý fracek, který si chce něco vydobýt a vydupat, a pak jen premiéra vydírá.

Z vašich slov tedy vyplývá, že 100procentní nemocenskou nepodpoříte?

V žádném případě. Přece nebudeme poškozovat celou Českou republiku. Bude to mít ten efekt, že nepřímo touto cestou zastavíme celý průmysl. Já testuji svoje lidi antigenními testy od 1. října, to se ještě ani v Česku nevědělo, že takové testy existují.

Znáte stanovisko poslaneckého klubu ANO před jednáním v Poslanecké sněmovně?

Ne, my máme klub dopoledne, já se buď zdržím, nebo budu hlasovat proti, přece nebudeme poškozovat celou Českou republiku.

Jak tedy podle vás správně motivovat lidi, aby zůstali v karanténě a nepřenášeli koronavirus?

Správně je hromadné, plošné testování u všech firem a zároveň omezení pohybu a lidí. To je řízený proces, kdy si my do firem nepustíme lidi s covidem nebo ty, kteří jsou rizikoví. Ať se to zavede ve všech firmách, to je správný proces. Stimulovat lidi, aby nechodili do práce, to je úplně špatně.

Reklama

Doporučované