Hlavní obsah

Babišův rozpočtový rekord do konce roku nevydrží, říká bankovní expert

 

Reklama

Česko v září hospodařilo s nejvyšším přebytkem státního rozpočtu od vzniku samostatné republiky. Díky výkonné ekonomice, ale i lepšímu výběru daní.

Článek

Nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, domácnosti, které se nebojí utrácet peníze, vysoký růst hrubého domácího produktu a přeshraniční obchod. To jsou faktory, které se odrazily na rekordním přebytku státní kasy.

Rozpočet v září skončil 82,3 miliardami v plusu. Jde o nejlepší výsledek České republiky od roku 1993, kdy naposledy země měla stejné příjmy jako výdaje.

Ministr financí Andrej Babiš na tiskové konferenci v Brně vyzdvihl zejména lepší výběr daní z příjmů. Ty stouply o 34,3 miliardy na 470,2 miliardy korun. Babiš si proto pochválil zavedení kontrolních hlášení, které měly během pár měsíců zpřetrhat řetězové podvody.

Zářijový přebytek se oproti předchozímu měsíci zvýšil jen minimálně. Vzrostl o 1,1 miliardy. Zatímco mezi červencem a srpnem narostl o 5,6 miliardy korun. Z toho lze usuzovat, že spoření se přehoupává do utrácení v závěru roku.

„Považoval bych téměř za jisté, že se do schodku rozpočet v příštích měsících opětovně ponoří. Je to z důvodu tradičního vývoje rozpočtových výdajů. Jde o velké utrácení ke konci roku a skoupější příjmovou základnu,“ vysvětluje ekonom České spořitelny Petr Zahradník, proč se státní pokladna během tří příští měsíců pravděpodobně s plusu dostane do mínusu.

„Troufám si tvrdit, že výsledek letošního roku zvláště v poměru k HDP bude nejlepší od vyrovnaného rozpočtu v roce 1993,“ dodává Zahradník. Podle něj lze ministru Babišovi přičíst kladné body za snahu prosadit daňovou disciplínu.

„Jenom si říkám, jestli zbraně, které byly použité, nebyly příliš silné a jestli to zvláště malé podnikatele neodradí,“ poukazuje Zahradník na zavádění elektronické evidenci tržeb s tím, že větší pozornost měla být věnovaná velkým podnikatelům, kde existuje větší pravděpodobnost daňových úniků.

Pro rok 2016 vláda počítala s příjmy 1,18 bilionu korun. Výdaje by měly dosáhnout 1,25 bilionu. V loňském prosinci tak pro letošní rok schválila sněmovna vládě schodek rozpočtu 70 miliard. Reálně by ale mohl být nižší. Na příští rok už ministerstvo financí počítá se schodkem 60 miliard korun. Podle Petra Zahradníka je to opatrný přístup, sám by ale v odhadech pro příští rok nešel pod schodek 50 miliard.

Dobré výsledky hospodaření už teď pocítili státní zaměstnanci. Učitelům stouply platy od září v průměru o osm procent. Od listopadů dostanou o pět procent přidáno hasiči, policisté a další zaměstnanci veřejné správy. Pracovníci ve zdravotnictví dostanou od příštího roku o deset procent větší výplaty a přilepší si i důchodci, a to v průměru o 308 korun měsíčně. Snižuje se ale i státní dluh. Za letošní rok o necelých 13 miliard na 1,66 bilionu korun.

Reklama

Doporučované