Hlavní obsah

Babišův střet zájmů budou posuzovat stejní lidé nehledě na reorganizaci, tvrdí ředitel krajského úřadu

Babišovo odvolání nově spadá pod odbor legislativně právní a krajský živnostenský úřad, a tím pádem i pod nového ředitele.

Reklama

V oddělení přestupků na středočeském krajském úřadu, které by mělo rozhodovat o odvolání v kauze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, žádné personální změny nenastaly. Podle ředitele krajského úřadu bude oddělení dál rozhodovat samostatně bez ohledu na reorganizaci úřadu.

Článek

Ředitel krajského úřadu Jiří Holub tak reagoval na pochybnosti, které vyvolalo sloučení odboru správních agend a legislativně právního. Podle Holuba se organizační změny začaly připravovat již v loňském roce a s kauzou nemají žádnou souvislost.

Premiér čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Městský úřad v Černošicích mu za přestupek v podobě střetu zájmů již uložil pokutu, podle deníku Právo šlo o 200 000 korun. Babiš se proti tomu odvolal, kauzou by se tak měli brzy zabývat krajští úředníci.

Babišovo odvolání má nově spadat pod odbor legislativně právní a krajský živnostenský úřad, a tím pádem i pod nového ředitele Vladimíra Černého. Předchozí vedoucí odboru správních agend Alice Opočenská nyní vede odbor zdravotnictví. Podle Holuba se reorganizací uspořila pracovní místa a například zrychlilo vydávání rozhodnutí. Uvedl, že úřad je živý organismus a změny jsou kontinuální.

Také hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) už dříve odmítla, že by měla jakýkoli vliv na rozhodování úředníků v Babišově kauze.

Na reorganizaci odborů krajského úřadu, podle které Babišovo odvolání nově spadá pod jiný odbor a jiného ředitele, upozornil v pátek týdeník Respekt. Obavy nad objektivním vyšetřením případu posléze vyjádřili někteří opoziční politici. „Tato blesková a utajená reorganizace krajského úřadu ohrožuje důvěryhodnost rozhodnutí v kauze střetu zájmů Andreje Babiše,“ uvedl v tiskové zprávě předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Kritici poukazují na to, že černošický úřad v řízení s Babišem vydal rozhodnutí 21. ledna a verdikt o sloučení odborů na krajském úřadě padl o tři dny později.

Reklama

Doporučované