Hlavní obsah

Balet Národního divadla uvede on-line premiéru inscenace španělského choreografa

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve světové premiéře uvede dnes v 19:00 Balet Národního divadla inscenaci Dos soles solos (Dvě osamělá slunce) v nastudování španělského choreografa Alejandra Cerruda.

Článek

Na youtube kanálu Národního divadla bude od té doby ke zhlédnutí do středy 31. března. Choreografie má být v budoucnu součástí inscenace Phoenix, kterou bude mít Balet ND na repertoáru spolu s choreografiemi Prelude und Liebestod Cayetana Sota a Puppet Douglase Lee.

Cerrudo přijel do Prahy na podzim 2020. Jeho dílo vzniklo v přímé konfrontaci s tanečníky na baletních sálech, svou inspiraci formoval podle impulsů, které v danou chvíli v Praze a i v Baletu ND zachytil. V listopadu 2020 svou choreografii dokončil a hotové dílo se podařilo zaznamenat.

Tanečníci cvičili v rouškách, dezinfikovali si ruce, rozdělovali se na malé uzavřené skupinky, docházeli na testy a byli i příkladem, že covidová doba nezničí umění, uvádí ND na svém webu.

Všechny soubory Národního divadla zkouší a připravují nové inscenace, vytvářejí a vysílají podcasty či jiné on-line formy komunikace s diváky, činohra připravila dvě představení ve filmové podobě. Program pro květen a červen zveřejní, jakmile bude známé datum otevření divadel a podmínky jejich provozu.

Alejandro Cerrudo působil v souborech Victor ullate Ballet, Stuttgartský balet a Nederlands Dans Theater 2. Je stálým choreografem Hubbard Street Dance v Chicagu a jeho krátké dílo Paco Pepe Pluto měli diváci také možnost zhlédnout v rámci Sametového baletního gala, které ND připravilo v roce 2019 k 30. výročí sametové revoluce.

Reklama

Doporučované