Hlavní obsah

Balvany i závory. Třicet let po revoluci jsou z hranic zase hradby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Svoboda

Už dva měsíce se lidé dostanou do zahraničí jen po oficiálních hraničních přechodech. Cyklostezky i polňačky jsou často zabarikádované.

Kvůli koronaviru se od poloviny března změnil režim na státních hranicích. Už téměř dva měsíce lze z Česka vycestovat jen přes necelou dvacítku hraničních přechodů. Podívejte se, co se stalo s polňačkami nebo cyklostezkami.

Článek

Od minulého pondělí mohou Češi znovu cestovat do zahraničí, tedy oficiálně. Reálně při opuštění hranic a návratu platí řada omezení i výjimek. Cestovatelům hrozí, že je zahraniční celníci skrze „čáru“ nepustí. Pendleři se musejí popasovat s neustále se měnícím režimem. Přejet do sousední země lze přes necelou dvacítku přechodů.

+8

Reportéři Seznam Zpráv navštívili menší hraniční křížení, která se v postkomunistické éře v uplynulých třiceti letech očistila od ostnatých drátů a strážních věží. Cyklostezky, polňačky i lesní cesty se přirozeně staly prostředkem příhraničního života. Od půle března jsou ale často zahrazené velkými kameny, závorami nebo třeba kořeny. Podívejte se, jak to nyní na hranicích vypadá.

Doporučované