Hlavní obsah

Zátarasy i policejní manévry. Do pohraničí se vrátil strach

Pozor, státní hranice! Lidem v Česku se při pandemii vrací vzpomínky na totalitu.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Už téměř osm týdnů nemohou Češi jednoduše vycestovat ze země. Pro překročení hranic a úspěšný návrat je třeba splnit řadu podmínek. Na „čáru“ se vrátily závory, betonové kvádry i bludné kořeny.

Článek

Březí na Břeclavsku. Stará celní závora skrytá mezi stromy připomíná totalitní pořádky. Železná opona se i tady v malebné krajině mezi vinohrady roztáhla před třiceti lety. Nehrozí ostnaté dráty, nedejbože zastřelení. Hranice se za třicet let proměnily v místa setkávání, cyklostezky nebo polňačky, přesto se místním při koronavirových manévrech vracejí nepříjemné vzpomínky na komunistickou éru.

Na desítkách míst totiž ze dne na den znovu vyrostly kamenné bloky, značky či závory. A v tichosti tam zůstávají už skoro osm týdnů. „S ohledem na vládní nařízení policie nainstalovala technické zábrany v těch místech, kde dochází k přechodu státních hranic a která nespadají do režimu povolených hraničních přechodů,“ vysvětluje mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Jinými slovy - kdo se chce dostat k sousedům mimo necelou dvacítku hraničních přechodů, zadělává si na problém. „Kdo by hranici překročil jinde, vystavuje se postihu, protože je to vzhledem k vládním opatřením protizákonné,“ zdůrazňuje ministr vnitra Jan Hamáček. Konkrétně hrozí správní řízení u cizinecké policie a až několikatisícová pokuta.

Není to jen strašení. Přímo na jižní hranici s Rakouskem se o tom přesvědčili reportéři Seznam Zpráv. Stačí několikaminutová jízda autem po polňačce nedaleko Nového Přerova. Ze zeleně se najednou vyřítí dodávka s modrými majáky. „Pánové, co tady děláte? Soukromník si stěžoval, že má na fotopasti dvě osoby,“ říká policista.

Muži v uniformách se chovají velmi korektně, přesto nynější režim v pohraničí nápadně připomíná slavnou filmovou hlášku: „Rozkaz zněl jasně. Nikdo nesmí projet za žádnou cenu.“

Hlídky většinou tvoří tři republikoví a dva vojenští policisté. Jak potvrzují místní, hranice teď hlídají obezřetně. „Dřív jste tu neviděl policajta, jak je rok dlouhý, teď jsou tady každou chvíli. Bývají tady schovaní. Už prý naháněli auto i po vinohradě,“ směje se žena, když seká trávu u hranice.

Nedaleko Nového Přerova na Břeclavsku přeťaly závory a betonové kužely oblíbenou cyklostezku do Rakouska. „Kdo to tady zná, tak si to stejně objede,“ dodává žena. Ze stop od pneumatik je vidět, že to tak dělali řidiči asi o dvacet metrů dál, než tam někdo umístil těžký dřevěný kořen.

„Skoro na každé takové polňačce je problém. Většinou tam ani nedojedu, protože už mě upozorňuje jiný motorkář. Ale přes hranice bych se stejně teď neodvážil. Policajti jsou všude,“ líčí motocyklista ve středním věku.

Dál od čáry se drží taky Bronislav Halm. Do Nového Přerova se vydal na výlet na kole. „Samozřejmě pohled na zátarasy může evokovat staré časy. Ale musíme se teď přizpůsobit. Pokud jsou tu vyhlídky na zlepšení, tak v tom nevidím žádný problém,“ má jasno.

Sedlec na Břeclavsku. K hranici tam vede malebná lesní cesta. Na kole po ní vyrazily také dvě výletnice z Mikulova. „Dřív jsme jezdily pěkný okruh až do Rakouska. Teď se tam samozřejmě neodvážíme, máme strach. A je pravda, že jsme dnes policisty už několikrát viděly,“ přitakávají ženy.

Podobné obrázky jsou k vidění i jinde. Třeba v Hnanicích na Znojemsku osiřel oblíbený Stůl na hranici. Namísto setkávání sousedů jsou tam jen kovové zátarasy. Lidem i v tomto regionu dennodenní styk s Dolními Rakousy chybí. Pracují tam desítky pendlerů, často jsou na sousedech ekonomicky závislí.

Také proto se proti uzavřeným hranicím ozývá stále více lidí. Osm zastupitelů Znojma poslalo ministrovi vnitra Hamáčkovi otevřený dopis. Na hranicích žádají rychlejší rozvolňování.

S tím souhlasí také starosta města Jan Grois (ČSSD). „Prvotní striktní uzavření bylo pochopitelné. Teď už je na čase pozvolné otevírání hranic. Právě pro pendlery jsou vládní nařízení nepřehledná,“ uvedl.

Zatímco režim na hranicích s Rakouskem a Německem hlídá česká strana, Polsko a Slovensko mají na starosti východní sousedé. Podmínky se často liší.

Přímo na „čáře“ mezi Sudoměřicemi na Hodonínsku a slovenskou Skalicou v pátek protestovalo asi 250 lidí. Koronavirový režim rozdělil rodiny, zákaz cestování na místní spojenou komunitu tvrdě dopadá.

Zpřísněný režim na hranicích bude platit minimálně do poloviny května. Lze však očekávát, že opatření zůstanou i po tomto termínu. Kdy se naplno obnoví sousedské setkávání i otevřený schengenský prostor Evropské unie, zůstává nejasné.

Reklama

Doporučované