Hlavní obsah
Online

Hranice k sousedům by se měly otevřít už v červenci, slibuje Petříček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- stát se chystá podnikatelům, kteří jsou v nájmu a museli kvůli dopadům šíření koronaviru zavřít, uhradit minimálně třetinu nájemného za dobu od 12. března do konce června. Třetinu nájemného by měl uhradit nájemce, třetinu nájemník a třetinu stát, řekl serveru iDNES.cz premiér Andrej Babiš.

- zdravotníci v Česku provedli v pátek 4192 testů, oproti úterku s 8745 testy necelou polovinu. V žádných jiných dnech tohoto týdne počet testů neklesl pod 7000. Příčinou byl pravděpodobně státní svátek.

- celkový počet osob s dosud prokázaným onemocněním COVID‐19 (kumulativně za celé období) byl v sobotu večer 7 750, aktuální počet osob s prokázaným onemocněním 4 059, vyléčených 3 446 a počet úmrtí v souvislosti s COVID‐19 se vyšplhal na 245.

- na několika místech Moravskoslezského kraje začalo dnes ráno plošné testování. Do garáží hasičů v Ostravě-Vítkovicích dorazili už po 8:00 první zájemci, kteří se ve čtvrtek registrovali v krajem vyvinuté aplikaci. Celkem by zdravotníci měli při plošném testování odebrat dnes a v neděli vzorky 120 přihlášených.

Dění v pátek jsme pro vás sledovali v této online reportáži:

  • Hranice k sousedům se otevřou od července, slibuje Petříček

    Hranice Česka se sousedními státy by se podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) měly plně otevřít od července. Nejdále je jednání se Slováky a Rakušany, nejkomplikovanější bude asi jednání s Polskem, uvedl dnes ministr na svém blogu. Petříček by chtěl v prvním prázdninovém měsíci umožnit Čechům cesty i do Bulharska, Maďarska či pobaltských zemí, od srpna pak do Chorvatska, Řecka, Slovinska nebo na Maltu.

    „Od července bych rád, aby se zcela otevřely hranice do čtyř sousedních zemí – Rakouska, Německa, Polska a Slovenska. Budu upřímný, když řeknu, že nejdále jsme v jednání s Rakušany a Slováky. Nejsložitější bude zřejmě jednání s Polskem,“ napsal Petříček. Cesty do Německa budou záviset podle ministra na tom, jak se v této zemi bude epidemie koronaviru vyvíjet.

    Možnost vyjet do Bulharska, Maďarska či Pobaltí zdůvodnil ministr tím, že tyto země šíření nemoci covid-19 zatím zvládly podobně dobře jako Česko. „Věřím zkrátka, že od července bychom se mohli začít vracet k normálnímu fungování nejen schengenského prostoru,“ uvedl Petříček.

  • Obchodníkům se nápad úhrady části nájmu státem líbí

    Plán vlády uhradit podnikatelům postiženým pandemií třetinu nájemného pomůže stabilizovat odvětví nákupních center a uklidnit nepříjemné diskuse mezi nájemci a pronajímateli. Řekl to předseda českého výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že stát se chystá podnikatelům, kteří jsou v nájmu a museli kvůli dopadům šíření koronaviru zavřít, uhradit minimálně třetinu nájemného za dobu od 12. března do konce června.

    „O našem návrhu s vládou už pět týdnů intenzivně jednáme. A pokud naše požadavky ministři vyslyší, bude to podle nás jeden z nejúčinnějších nástrojů, které vláda vůbec v průběhu pandemie představila,“ uvedl Kubíček. Dodal, že obchodní centra při vyjednávání navrhovala, že by se stát na úhradě nájmů podílel 50 procenty. Dalších 30 procent by pak pokrývali pronajímatelé a na obchodníky by zbylo 20 procent. Havlíček dnes uvedl, že takovou možnost vládě k rozhodnutí předloží.

  • Vláda se chystá za podnikatele zaplatit třetinu nájemného

    Stát se chystá podnikatelům, kteří jsou v nájmu a museli kvůli dopadům šíření koronaviru zavřít, uhradit minimálně třetinu nájemného za dobu od 12. března do konce června. Třetinu nájemného by měl uhradit nájemce, třetinu nájemník a třetinu stát, řekl serveru iDNES.cz premiér Andrej Babiš. „Logika by měla být taková, že stát přispěje na nájemné, když se dohodne nájemce s pronajímatelem na slevě nájemného. Odstavili jsme část podnikatelů od provozu, měli tím pádem zavřeno, na ty by se to vztahovalo,“ dodal ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vláda by to podle něj měla projednat příští týden, nejpozději 11. května. V ten den se v rámci uvolňování omezení mají otevřít mimo jiné obchodní centra.

  • O testování samoplátců je v Karlovarském kraji zájem

    Více než dvě stovky samoplátců využily od začátku tohoto týdne možnosti nechat se otestovat v Karlovarském kraji. Zájem je takový, že rezervační systém je zaplněn až do příští soboty, v Chebu až do neděle, řekl dnes ČTK mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký. Cena testování je 2000 korun.

  • Kutná Hora se po koronavirové pauze opět otevírá turistům

    Kutná Hora se po koronavirové pauze opět otevírá turistům. V provozu je zatím infocentrum na Palackého náměstí a o víkendech zrcadlové bludiště. Po 11. květnu se otevřou muzea a po 25. květnu Vlašský dvůr a známé církevní památky včetně chrámu svaté Barbory a sedlecké kostnice. ČTK o tom dnes informovala Monika Pravdová z městského úřadu.

  • Metalový festival Ostrava v plamenech se letos konat nebude

    Pořadatelé přeložili chystaný ročník na rok 2021 s ohledem na epidemiologická opatření kvůli koronaviru. Konat se bude opět v Dolních Vítkovicích. ČTK to za pořadatelský tým řekl Patrik Kohut.

  • Vysočina zvažuje seškrtání rozpočtu o 222 milionů

    Kraj Vysočina zvažuje v letošním rozpočtu možné úspory za 222 milionů korun, protože předpokládá, že se daňové příjmy sníží v důsledku koronavirové krize. Do konce dubna dostal kraj z vybraných daní o 48 milionů korun méně, než čekal. Vyčíslení úspor vzala v úterý na vědomí rada kraje. Netýkají se plánovaných velkých investic, jako je například chystaná stavba silničního obchvatu Jihlavy, řekl ČTK náměstek hejtmana Martin Kukla (ANO).

  • Do plzeňské MHD se naplno vrací revizoři

    Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) ruší postupně některá mimořádná opatření, která kvůli pandemii koronaviru přijaly v MHD. Od pondělí 4. května se například obnoví zastávky na znamení. Do provozu se opět za dodržení přísných hygienických podmínek vrací také zákaznická centra a doplatkové prodejny přepravní kontroly, naplno budou znovu fungovat také revizoři, řekl ČTK primátorův náměstek pro dopravu Michal Vozobule (TOP 09).

  • Muzeum v Turnově zahájí sezonu s novou expozicí

    Muzeum v Turnově sezonu zahájí s modernizovanou mineralogickou expozicí. Bude mít i dvě nové výstavy, jedna je věnovaná novinkám ve sbírkách a druhá šperkům vytvořeným při mezinárodních sympoziích. Novou expozici bude mít muzeum i na Dlaskově statku. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí kraje Filip Trdla. Muzeum zřizované krajem se chystá otevřít 12. května, kvůli pandemii koronaviru je od poloviny března zavřené.

  • Pedagogická komora kritizuje přístup ministerstva k otvírání škol

    Za chaotický považuje postup ministerstva školství k postupnému otvírání škol spolek Pedagogická komora. Školám podle ní stále chybí jednoznačné informace a závazné postupy, kterými se budou muset řídit. Odpovědnost tak zůstává na ředitelích škol, kritizuje komora v tiskovém prohlášení. Vláda ve čtvrtek informovala, že po přerušení výuky kvůli nemoci covid-19 umožní od 11. května návrat do školy deváťákům, aby se mohli připravovat na přijímací zkoušky.

  • Jihočeský kraj spustí plošné testování na koronavirus 5. května

    Plošné testování na koronavirus, které připravuje Jihočeský kraj, začne na Strakonicku a Písecku 5. a 7. května. Výsledky naznačí promořenost koronavirem v regionu. Kraj chce otestovat 2000 lidí. Ve videobriefingu to řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

  • Průzkum: Korononavirová krize potrvá podle třetiny lidí do jara

    Krize spojená s koronavirem letos neskončí a bude s přestávkami trvat až do příštího jara. Myslí si to třetina z tisíce lidí oslovených v průzkumu online životního pojištění Mutumutu a společnosti EMA data. Před necelým měsícem byla očekávání lidí odlišná, když tento černý scénář uváděla dvě procenta lidí.

  • Ministerstvo zahraničí poděkovalo novinářům

  • Ambasády přesouvají oslavy výročí konce války na internet

    Oslavy 75. výročí konce druhé světové války musejí zahraniční ambasády v Praze kvůli epidemii koronaviru uskutečnit v omezeném formátu. Většinu aktivit přesouvají na internet a sociální sítě, slovenský velvyslanec Peter Weiss připravuje také projev v Českém rozhlase. Velvyslanec Spojených států Stephen King umístil zdravici na internetu, v níž připomněl roli USA při osvobození jižních a západních Čech, stejně jako skutečnost, že komunistický režim bránil vzpomínání na tyto události.

Reklama

Hlavní zprávy