Hlavní obsah

Balvany i závory. Třicet let po revoluci jsou z hranic zase hradby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Svoboda

Už dva měsíce se lidé dostanou do zahraničí jen po oficiálních hraničních přechodech. Cyklostezky i polňačky jsou často zabarikádované.

Reklama

Kvůli koronaviru se od poloviny března změnil režim na státních hranicích. Už téměř dva měsíce lze z Česka vycestovat jen přes necelou dvacítku hraničních přechodů. Podívejte se, co se stalo s polňačkami nebo cyklostezkami.

Článek

Od minulého pondělí mohou Češi znovu cestovat do zahraničí, tedy oficiálně. Reálně při opuštění hranic a návratu platí řada omezení i výjimek. Cestovatelům hrozí, že je zahraniční celníci skrze „čáru“ nepustí. Pendleři se musejí popasovat s neustále se měnícím režimem. Přejet do sousední země lze přes necelou dvacítku přechodů.

+8

Reportéři Seznam Zpráv navštívili menší hraniční křížení, která se v postkomunistické éře v uplynulých třiceti letech očistila od ostnatých drátů a strážních věží. Cyklostezky, polňačky i lesní cesty se přirozeně staly prostředkem příhraničního života. Od půle března jsou ale často zahrazené velkými kameny, závorami nebo třeba kořeny. Podívejte se, jak to nyní na hranicích vypadá.

Reklama

Doporučované