Hlavní obsah

Prstem po mapě? Přehled toho, jak je to s hranicemi ve střední Evropě

Foto: Seznam Zprávy

Opatření na hranicích zemí, které sousedí s Českou republikou.

Reklama

Češi už si teoreticky znovu mohou vzít občanku nebo pas a sednout do auta směrem „za kopečky“, uspěli by ale jen u mála ze sousedních států. Ty totiž pořád výrazně omezují vstup na své území, a to včetně pouhého tranzitu.

Článek

Výjimka ve střední Evropě. Všechny státy regionu teď sice podobně regulují to, kdo na jejich území může vstoupit, Česko se ale vychýlilo oproti sousedním státům hned dvakrát. Nejprve úplným zákazem vycestování svých občanů a pak nečekaně rychlým uvolněním omezení svobody pohybu.

Měli byste sedět doma, pokud ale skutečně musíte, tak vycestovat můžete - nebráníme vám, jen neodletíte letadlem ani nepojedete vlakem. Tak se dá shrnout postoj pěti středoevropských států k tomu, zda jejich obyvatelé mohou vyjet za hranice. Dlouho se tak podstatně lišil od české praxe, kdy byly státní hranice zavřené pro všechny.

V opatřeních pro vstup do země je velmi přísné Slovensko, Polsko a Maďarsko. Trochu jiné podmínky jsou v Německu a nejblíž otevření hranic je ze středoevropské pětice států Rakousko. Přinášíme přehled současné situace.

Rakousko

„Jsme v kontaktu zejména se zeměmi, které jsou (v boji proti koronaviru) stejně úspěšné jako my, jako jsou naši němečtí nebo čeští sousedé,“ prohlásil podle agentury APA rakouský kancléř Sebastian Kurz na úterní tiskové konferenci. I když sám Kurz chce podle svých slov trávit dovolenou v Rakousku, bude-li na ni mít čas, předpokládá, že se hranice mezi evropskými zeměmi i díky turismu znovu otevřou. A jako první jmenoval právě Česko a Německo.

Nadšení ale kancléř krotil poukazem na potřebu pomalého a koordinovaného postupu krok za krokem. „Chtěl bych vás požádat, abyste nečekali neomezenou svobodu cestování po celé Evropě v rané fázi,“ dodal politik. Časový horizont otevírání hranic nestanovil. Rakouská ministryně cestovního ruchu Elisabeth Köstingerová upřesnila, že nejblíž je vzájemná dohoda s Německem.

Rakušané provádí na hranicích se všemi svými sousedy zdravotní kontroly. Cizinci, kteří chtějí vstoupit do země, musí předložit maximálně čtyři dny staré potvrzení o negativním výsledku na koronavirus. Musí být buď v němčině, angličtině, francouzštině či italštině. Stejné pravidlo platí i pro ty, kteří dorazí do alpské země letadlem, letecká spojení ale byla s řadou zasažených zemí zastavena.

Rakušané přijíždějící do vlasti buď předloží potvrzení o negativním testu, nebo musí na 14 dní do karantény. Povolená je mezinárodní přeprava zboží a zemí jde i bez zastavení projet, nutná je ale plná nádrž, potvrzení, že cestující neodbočí a také doložení důvodu cesty.

Cestování ze země vláda neomezila, kvůli koronaviru ale varuje před cestami do 26 zemí, Česko mezi nimi není. Zároveň by lidé neměli opouštět své domovy bez pádného důvodu.

Německo

O něco přísnější než v Rakousku jsou pak pravidla v Německu. Samotní Němci by měli cestování omezit jen na nejnutnější případy, zákaz vycestování ale neplatí. Pravidla se ale liší i v rámci jednotlivých spolkových zemí. Levice a Zelení například na začátku dubna kritizovali, že vláda Meklenburska-Předního Pomořanska zakázala vstup do země majitelům chat a rekreačních domů u jiných částí federace.

Ještě jiný je režim na hranicích při vstupu do Německa. Pokud nemáte německé občanství, povolení k pobytu nebo v Německu nebydlíte či nejste pendler s potřebným potvrzením, do země se nedostanete. Vstup kvůli turistice, nákupu nebo návštěvě povolený není a omezený je i pouhý tranzit přes Německo.

Foto: Profimedia.cz

Kontroly na hranicích mezi Německem a Rakouskem.

Hraniční kontroly probíhají od 16. března na přechodech s Rakouskem, Švýcarskem, Francií, Lucemburskem a Dánskem. Týkají se lidí, kteří dorazili letecky z Itálie a Španělska, trvat mají do 4. května.

Jistou výjimku mají zmínění pendleři a další pracovníci se smlouvou v Německu. Jde hlavně o zdravotníky a ošetřovatele, europoslance, akreditované diplomaty, sezónní pracovníky a dělníky. S sebou vždy musí mít potvrzení o pendlování, pracovní smlouvu, podklady a průkaz.

Čerstvou zkušenost s cestou do Německa za prací má i rakouský zpěvák Tom Neuwirth známý pod uměleckým jménem Conchita Wurst. Vítěz Eurovize z roku 2014 měl po příletu z Vídně na letišti v Düsseldorfu problémy s celníky.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák Tom Neuwirth alias Conchita Wurst na snímku z loňského léta.

Ti ho do země kvůli koronavirovým omezením nechtěli pustit a zadrželi ho, i když se umělec prokázal pracovní smlouvou s televizí ProSieben. Jenže jednorázový závazek (zpěv v show The Masked Singer) podle listu Kronen Zeitung celníkům nestačil, Neuwirth totiž není pendler. Po konzultaci s vedením policie mu nakonec po několika hodinách vstup do země umožnili.

Podle aktuálního vyjádření německého ministra zahraničí Heika Maase by měly situaci s cestováním zlepšit dvoustranné dohody mezi státy. Maas by byl rád, aby se hranice otevřely co nejdříve, jednat o tom bude s premiéry spolkových zemí na konci měsíce. „Normální prázdniny s plnými plážovými bary a plnými horskými chatami nebudou tohle léto možné. To by nebylo odpovědné,“ zdůraznil také šéf diplomacie.

Polsko

Poláci své hranice uzavřeli pro cizince, odjet ze země je teoreticky možné celou dobu. Několik týdnů ale platil zákaz pohybu uvnitř státu, omezení kontrolovala policie a rozdávala pokuty.

Na polské hranice se vrátily kontroly v polovině března. Vnitrostátní autobusová a železniční doprava funguje. Mezinárodní lety a vlaky jsou odvolané, ale ze země se dá odcestovat autem či autobusem. Hranice jde překročit jen na 31 určených přechodech, ostatní jsou neprůchozí.

Jen autem nebo autobusem se dá také do země dostat, tedy pokud nepřiletíte charterovým letem nebo v rámci akce Let domů, kterou pro Poláky v zahraničí zorganizoval stát. Přes hranici do Polska ale nemohou všichni. Celníci pustí jen polské občany, cizinci do země až na výjimky nesmí.

Všichni ti, kteří přijíždějí ze zahraničí, musí na 14 dní do domácí karantény. Za porušení hrozí vysoké pokuty. Omezení se netýkají přepravy zboží a materiálu, týkají se naopak příhraničních pracovníků, kteří buď musí zůstat v zahraničí, nebo v Polsku. V pátek se kvůli tomu na polsko-německé hranici protestovalo. Tranzit zemí prakticky není možný.

Omezení letecké dopravy platí do 26. dubna, nejspíš se ale prodlouží, stejně jako kontroly na hranicích, se kterými se zatím počítá do neděle 3. května. Ve stejný den v Polsku končí tvz. majówka, krátké prázdniny, které připadají na svátky od 1. do 3. května.

Foto: Profimedia.cz

Kontrola při příjezdu z Německa do Polska.

Maďarsko

Do Maďarska se z nařízení vlády dostanou jen maďarští občané, diplomati nebo lidé ze zemí Evropského hospodářského společenství, kteří mají v zemi trvalý pobyt nebo v Maďarsku bydlí. Lidé s trvalým pobytem v Maďarsku, kteří ale nemají občanství evropských zemí, se přes hranice nedostanou.

Maďarskem můžete autem projet jen z humanitárních důvodů a za předpokladu předem vyřízeného povolení. Nákladní doprava musí použít speciálně určené hraniční přechody a speciální tranzitní koridory, tedy hlavní silniční tahy.

Natankovat lze jen u vymezených čerpacích stanic, zastavovat či čerpat pohonné hmoty na jiných místech je zakázáno. Vozidla projíždějící Maďarskem dostanou na hranicích označení, kterému předchází zdravotní kontrola řidiče a všech dokumentů. Právě kvůli důkladným a pomalým kontrolám se před několika týdny tvořily na hranicích se Slovenskem kolony, které komplikovaly dopravu i v Česku.

Slovensko

V jednu chvíli měli Slováci snad vůbec nejpřísnější opatření v regionu, na Velikonoce se totiž zakázal pohyb lidí a bez důvodu nebylo možné ani opustit okres. Policie kontrolovala všechna auta, včetně těch, kterými cestovali lidé do práce v jiném okrese. Na hlavních tazích se vytvořily dlouhé dopravní zácpy. Situaci změnila až hádka uvnitř vládní čtyřkoalice, po které se začaly kontroly provádět namátkou.

Slovenští občané ze země oficiálně vycestovat mohou, například pendleři k tomu ale potřebují speciální potvrzení a při návratu musí dokládat bezinfekčnost. Téma prostupnosti hranic ve společnosti ale rezonuje. Policie musela v týdnu vyvracet falešnou zprávu o plánech premiéra Igora Matoviče na úplné uzavření hranic až do konce prosince.

Na Slovensko se ale cizinci nedostanou, přes hranice mohou jen Slováci nebo lidé s trvalým pobytem. A otevírání hranic není podle hlavního hygienika Jána Mikase v dohledné době na pořadu dne. Přerušena je i mezinárodní letecká, železniční a autobusová přeprava a přes Slovensko není možný ani tranzit. Omezení se netýkají nákladní dopravy.

Od 20. dubna navíc platí, že lidé, kteří na Slovensko dorazili ze zahraničí, se musí automaticky přemístit do státního zařízení, kde budou několik dní čekat na výsledek testu. Pokud bude negativní, mohou se přemístit na dva týdny do domácí karantény. Dobu, kterou čekali na test, si mohou odečíst. Výjimku mají například těhotné ženy, onkologicky nemocní, nesvéprávní a lidé s dalšími zdravotními problémy.

Reklama

Doporučované