Hlavní obsah

Polsko kvůli zesnulému Čechovi mění pravidla. Umožní převoz těla

Foto: Ladislava Dusilová

Manžel Ladislavy Dusilové zemřel při nehodě v Polsku.

Reklama

Tělo Čecha, který před Velikonocemi zemřel v Polsku při nehodě, se možná přece jen dostane zpět do vlasti. Polsko změní vládní nařízení, které převoz těl přes hranice nyní kvůli koronaviru zakazuje.

Článek

Manželka zesnulého Čecha Ladislava Dusilová žádala polskou stranu o výjimku, která by jí umožnila převézt tělo zesnulého manžela zpátky do vlasti. Tu Poláci neudělili, místo toho ale rovnou mění vládní nařízení. Tělo má být repatriováno příští týden.

O případu zesnulého Čecha informovaly Seznam Zprávy. Muž jezdil každodenně do Polska pro balíky sena a slámy pro spalovnu v Kutné Hoře. Ve čtvrtek před Velikonocemi se už ale domů nevrátil, zahynul při pracovní nehodě.

Kvůli přísným koronavirovým opatřením odmítla polská strana přepravit tělo zesnulého zpátky do České republiky, jako jedinou možnost manželce nabídla kremaci. Tu Dusilová ale odmítla a společně s konzulárním oddělením Velvyslanectví České republiky v Polsku zažádala Poláky o výjimku.

Odpovědným polským orgánům zaslal konzulát právní analýzu českého Ministerstva zahraničních věcí. Ta poukazovala na mezinárodní smlouvy nadřazené polskému zákonu, které by mohly být v dané situaci využity. Hlavní hygienický inspektor ale přesto odmítl výjimku udělit.

„V současné době je jisté, že požadovanou výjimku pro repatriaci těla nebude možné získat,“ sdělil Seznam Zprávám vedoucí konzulárního oddělení Petr Jesenský. Nyní ale polská strana přišla s jiným řešením.

„Dle sdělení hlavního hygienického inspektora Polské republiky teď s tamějším ministerstvem zdravotnictví pracují na úpravě nařízení vlády ohledně mezinárodní přepravy zesnulých v době epidemiologického ohrožení,“ tvrdí Jesenský.

Úprava má vstoupit v platnost v několika málo dnech, pak bude podle Jesenského možné převézt tělo zpátky do Česka.

Sama Dusilová doufá, že všechna další jednání proběhnou bez komplikací. „Modlím se, aby to opravdu dobře dopadlo,“ uvedla. Pokud všechno půjde podle plánu, tělo jejího manžela bude převezeno domů v první polovině příštího týdne. Dodržována přitom budou veškerá bezpečnostní opatření – polská strana tělo dopraví na hranice, tam už starost o něj převezme česká pohřební služba.

Reklama

Doporučované