Hlavní obsah

Poláci už musí nosit roušky, poslanci se v nich pohádali o potratech

Foto: Sejm RP, Seznam Zprávy

Polští poslanci Jarosław Kaczyński a Ryszard Terlecki.

Reklama

Polsko bojuje s epidemií, hlasitěji se ale stále mluví o politice - zákazu potratů, sexuální výchově a také změně ústavy, která by prodloužila prezidentství Andrzeje Dudy o 2 roky. Hlavní téma čtvrtečního Středoevropského deníku.

Článek

Týdny je odmítal, teď je zavedl

V Polsku začala platit povinnost nošení roušek na veřejnosti, respektive zakrývání dýchacích cest. Opatření oznámil ministr zdravotnictví už minulý týden, platí ale až od čtvrtka. Za nechránění obličeje hrozí pokuta v přepočtu 3000 korun, pokud věc budou řešit hygienici, je teoreticky možná pokuta až ve výši 150 000 korun.

Foto: Profimedia.cz

Roušky od čtvrtka musí nosit i polská čestná stráž před hrobem neznámého vojína ve Varšavě.

Opatření přichází až řadu týdnů po propuknutí epidemie a krátce před oznámením plánu na postupné uvolňování zákazů. Polsko ve čtvrtek ráno hlásilo 7771 odhalených případů nákazy a 292 úmrtí.

Ještě na konci února se přitom ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski rouškám jako všeobecné ochraně dýchacích cest v rádiu vysmál. „Roušky na tvář, nebo na ruce?“ ptal se Szumowski ironicky moderátora. „Roušky nepomáhají, nechrání před virem. Nechrání před onemocněním. Opravdu nepomáhají. Nevím, proč je lidé nosí,“ dodal pak ministr. Stejné informace celý březen s odkazem na Světovou zdravotnickou organizaci uváděl i jeho úřad.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski.

Roušky se v Polsku dlouho stigmatizovaly, poukazovalo se také na to, že je mají mít k dispozici hlavně lékaři a sestry. V zemi ale vznikly i občanské iniciativy, které nošení roušek požadovaly. Lidé si také roušky postupně začali vyrábět doma, v současnosti je občanům rozdávají i některé obce a média publikují návody, jak si vyrobit vlastní roušku. Szumowski lidem doporučuje nosit ty textilní.

Poslanci řešili potraty a sexuální výchovu

Roušky používají i poslanci při jednání v parlamentu. V tom včera došlo k ostré debatě o několika kontroverzních občanských návrzích zákonů. Poslanci se hádali hlavně o návrhu na prakticky úplný zákaz potratů a o návrhu na kriminalizaci sexuální výchovy. Padala slova o zrádcích, parchantech, lhářích i horší výrazy. Sejm ve středu projednával návrhy v prvním čtení a ve čtvrtek se hlasovalo o jejich zamítnutí či poslání k projednání do výborů.

Foto: Sejm RP

Poslanec ultrapravice navrhoval liberální poslankyně „vymazat“.

Návrh katolických fundamentalistů „Zastav potraty“ počítá v případě ukončení těhotenství s až pětiletým trestem. Pokud by vykonavatel interrupce prokázal, že jednal neúmyslně, hrozil by mu trest do tří let. Už tak přísné polské zákony by se ještě vyostřily. Návrh zákona je z roku 2017, podle legislativních pravidel se jím teď Sejm musel zabývat.

Prakticky úplný zákaz sexuální výchovy by pak znamenal návrh iniciativy „Stop pedofilii“. „Navrhovaná úprava zajistí právní ochranu dětí a mládeže před sexuální zkažeností a demoralizací, která se v nebezpečném tempu šíří a týká se tisíců mladých Poláků prostřednictvím tzv. sexuální výchovy,“ píše se v odůvodnění občanského návrhu zákona. Ten poslanci poslali do dalšího čtení už loni, kvůli říjnovým volbám se o něm teď rozhodovalo znovu.

Oba návrhy díky hlasům PiS, ultrapravice a části lidoveckého klubu míří do výborů, které jejich znění mohou potvrdit či upravit. Pravděpodobnější ale je, že zůstanou delší dobu „u ledu“.

Změna ústavy „last minute“?

U ledu naopak nezůstávají květnové prezidentské volby, na kterých vládnoucí strana PiS zatím trvá a chce je 10. či 17. května provést korespondenčně. Návrh na obálkové volby leží v senátu, kde má většinu opozice. Ta žádá odložení voleb a vyhlášení stavu živelní pohromy a zákon o obálkových volbách nejspíš týdny pozdrží. Ministr zdravotnictví dá své doporučení týkající se voleb vládě v pátek či v pondělí.

Nejspíš z těchto důvodů si vláda připravuje záložní plán. Do parlamentu se ve středu pozdě večer dostal návrh na změnu ústavy, který spolupodepsal mimo jiné předseda PiS Jarosław Kaczyński. V ústavě by se prodloužilo pětileté funkční období současného prezidenta Andrzeje Dudy o dva roky. Ve funkci by tak byl až do srpna 2022. Předem naplánované volby by se staly neplatnými.

Pro schválení změny ústavy jsou ve sněmovně potřebné dvě třetiny hlasů a souhlas senátu. Vládnoucí konzervativci tak budou muset hledat podporu u opozice.

Vídeň kvůli koronaviru zavádí nové pěší zóny

Rakouské hlavní město začalo s přeměnou desítek ulic na pěší zóny. Důvodem je snaha o minimalizaci přenosu nákazy, více prostoru pro pěší totiž umožní snadnější dodržování doporučené vzdálenosti mezi lidmi, zejména v místech z hustou zástavbou.

Foto: Stadt Wien-APA

Mapa vídeňských ulic zpřístupněných chodcům, červeně jsou vyznačené dočasné „zóny setkávání“.

Nových pěších zón je dvacet, přibylo i devět „zón setkávání“, které ve Vídni umožňují chodcům pohyb po celé šířce komunikace. Zahraniční kancelář města Vídně v Praze upozorňuje, že více než třetina vídeňských chodníků, takřka 1 500 kilometrů, je totiž užší než dva metry. Změnu umožnila úprava celostátních dopravních předpisů.

Kočner znovu před soudem

Na Slovensku ve čtvrtek druhým dnem v řadě (celkově jedenáctým) pokračovalo soudní líčení s trojicí obžalovanou z úkladné vraždy novináře Jána Kuciaka a archeoložky Martiny Kušnírové. Stejně jako ve středu dorazil z obžalovaných osobně jen Marian Kočner. U soudu se pokračovalo ve čtení listinných důkazů. Kočner se už podrobil psychologickému vyšetření, posudek je ve spisu. Soud bude pokračovat 29. a 30. dubna.

Nový šéf tajné služby

Prezidentka Zuzana Čaputová ve středu na návrh vlády jmenovala nového šéfa Slovenské informační služby (SIS). Zpravodajskou službu - rozvědku i kontrarozvědku - nově řídí Vladimír Pčolinský považovaný za kandidáta koaliční strany Jsme rodina. Pčolinského bratr Peter a jeho manželka Andrea jsou poslanci strany.

Foto: Profimedia.cz

Nový šéf SIS Vladimír Pčolinský.

V pořadí devátý šéf SIS Vladimír Pčolinský v minulosti působil jako vedoucí kanceláře exministra vnitra Vladimíra Palka a později i ministra vnitra Daniela Lipšice. Pčolinský považuje za prioritu boj proti korupci v politice a boj s extremismem. Důsledně chce vykonávat bezpečnostní prověrky v justici, pokud to dovolí nové zákony.

Nová vláda Igora Matoviče rozhodla o odvolání dosavadního šéfa SIS Antona Šafárika 6. dubna. Nominant Slovenské národní strany byl ve funkci od roku 2016.

Německo: otevření obchodů i smutný rekord

Německo hlásí zatím nejvyšší číslo obětí epidemie koronaviru za jediný den, ve středu nemoci podlehlo 315 lidí. Celkem je podle Ústavu Roberta Kocha v Německu nákaza potvrzená u více než 130 000 lidí, zemřelo jich 3569. Nejhůře zasaženou spolkovou zemí je Bavorsko, kde zemřelo 1049 lidí.

Ve středu večer přišla zpráva o dohodě týkající se uvolnění opatření, na které se shodla kancléřka Angela Merkelová s premiéry 16 spolkových zemí. Už příští týden v pondělí se mají otevřít obchody s prodejní plochou do 800 metrů čtverečních, všechny prodejny aut, kol a knihkupectví. Od 4. května se pak má postupně obnovovat výuka na školách. Roušky povinné nebudou, doporučuje se ale jejich nošení.

Krok považují za nedostatečný maloobchodníci, kterým vadí podmínka 800 čtverečních metrů. Rozhodnutí mají za diskriminaci velkých obchodů. Podobná kritika zaznívá od obchodníků s textilem, průmyslníci zas postrádají jasnou perspektivu. Hotely a restaurace, které zůstanou zavřené, volají po kompenzacích.

Maďarské maturity jen písemně

Maďarská vláda prodloužila všechna opatření proti šíření nákazy o další týden. Situaci bude vždy řešit na své schůzi každou středu. Rozhodlo se také o podobě maturitních zkoušek, které budou od 4. května probíhat jen v písemné formě. Ve třídách může být maximálně 10 maturantů a musí se zachovat rozestupy 1,5 metru. Studenti si také mohou maturitní zkoušku odložit na podzim.

Reklama

Související témata:

Doporučované