Hlavní obsah

Němci prodlouží opatření, uvolnění mají tentokrát spolkové země koordinovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Cedule o uzavření jedné ze škol v Severním Porýní-Vestfálsku. Školy se v Německu hned tak neotevřou.

Reklama

Středeční Středoevropský deník se věnuje vývoji v Německu, kde se mají prodloužit karanténní opatření. Píšeme i o polském návrhu na zákaz potratů a kriminalizaci sexuální výchovy či o 100 dnech vlády Sebastiana Kurze v Rakousku.

Článek

Omezení mají platit až do května

Vláda v Berlíně se chce dohodnout se 16 spolkovými zeměmi na prodloužení opatření proti šíření koronaviru až do 3. května. Uvádí to shodně vícero německých médií. Mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert zprávy nekomentoval, varoval ale před přílišným optimismem a nedodržováním pravidel.

Dvoutýdenní prodloužení opatření, kterými se zavedlo omezení vycházení, uzavřely se školy, restaurace, sportovní centra a většina obchodů, bude mít nejspíš několik výjimek. Už 20. dubna by mohly otevřít obchody s prodejní plochou do 400 metrů čtverečních. Kontroly na hranicích mají naopak zůstat.

Spolková vláda podle médií zdůrazňuje, že při uvolňování opatření je potřeba koordinace, obzvlášť při obnovování školní docházky. V průběhu března totiž postupovaly vlády ve spolkových zemích každá zvlášť a jejich opatření se v intenzitě i v čase lišila. Jednotná omezení začala platit až 22. března.

Názory se ve spolkových zemích liší i ve věci rozvolňování pravidel. Pro pomalejší postup se vyslovila vláda v Bavorsku, naopak rychlejší návrat dětí do škol chce kabinet v Severním Porýní-Vestfálsku.

Komise radí státům, jak dál

Ke koordinaci rušení omezení vyzvala ve středu unijní státy Evropská komise. Společnou strategii k návratu k běžnému životu představila šéfka komise Ursula von der Leyenová. Dokument neobsahuje žádná data, doporučuje ale mezi jednotlivými kroky nechat dostatečnou časovou prodlevu pro jejich vyhodnocení.

„Je nesmírně důležité, aby státy rušení restrikcí oznámily komisi a dalším státům, aby to nevedlo k nezamýšleným důsledkům,“ prohlásila von der Leyenová o nezávazných doporučeních.

O středoevropských plánech na návrat k normálu jsme se věnovali zde:

Poslanci řeší zákaz potratů a trest za sexuální výchovu

Polští poslanci mají ve středu na stole hned několik občanských návrhů zákonů, které nasbíraly dostatečný počet podpisů pro zákonodárnou iniciativu. Tím nejméně kontroverzním z nich je myslivecký návrh, který by dovolil dětem účast na lovu, pokud s tím souhlasí jejich zákonný zástupce.

Nejhlasitěji je naopak slyšet o občanském návrhu zákona iniciativy Zastav potraty, který počítá se zákazem interrupcí i v případě těžké a nezvratné vady plodu. Návrh reprezentuje známá katolická fundamentalistka a neúspěšná politička Kaja Godeková. Petice dorazila do parlamentu už na podzim 2017 a ve středu večer mají poslanci rozhodnout, zda návrh zamítnou či pošlou do druhého čtení ve výborech. I tam ale může třaskavé politické téma skončit na dlouhou dobu raději u ledu.

V úterý se proti iniciativě demonstrovalo. V podmínkách stavu epidemie demonstranti v autech zablokovali dopravu v centru Varšavy. Takzvané černé protesty se v zemi poprvé konaly na podzim 2016, kdy už se řešila podobná zpřísnění protipotratových zákonů.

Foto: Profimedia.cz

Úterní varšavský černý protest. Na praporu je nápis „Stávka žen“.

Ve středu je na programu i občanský návrh iniciativy Stop pedofilii, podle které sexuální výchova na školách motivuje děti a mladistvé k předčasnému sexuálnímu životu. Návrh by tak umožnil trestat sexuální výchovu až třemi lety ve vězení. Poslanci už loni projekt poslali do dalšího čtení, kvůli říjnovým parlamentním volbám se jím ale teď v novém složení zabývají znovu.

Pozoruhodné dění mezitím probíhá v polských médiích. Vládní Polská televize (TVP) se postavila na obranu Jarosława Kaczyńského, předsedy vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS). Ten se ocitl pod kritikou za to, že v pátek se spolustraníky a polovinou vlády kladl věnce u památníku ve Varšavě - bez roušek, bez rozestupů a navzdory zákazu shromažďování.

Kaczyński také na výročí smolenského leteckého neštěstí navštívil na varšavském hřbitově symbolický hrob svého bratra a také hrob matky. Hřbitov je přitom od začátku dubna, stejně jako mnoho dalších, uzavřený. Politik dostal výjimku, což ostře zkritizovala některá média. Vládní televize teď Kaczyńského hájí argumentací, že navštívil mnoho hrobů na více hřbitovech a poklonil se i těm obětem havárie, které nenáležely do jeho politického tábora. Komerční televize TVN, která o cestách politika informuje, vznikla podle TVP na základě spiknutí komunistické tajné policie.

Do Maďarska proudí roušky z Číny

Na obranu své politiky se dala aktivněji i maďarská vládnoucí strana Fidesz. Vytvořila anglickojazyčnou verzi svého webu, kde dává údajně na pravou míru „fake news liberálních a levicových médií“.

Do země podle ministra zahraničí Pétra Szijjártóa dorazilo z Číny během posledních 24 hodin na 10,7 milionu roušek, 900 litrů dezinfekce a tisíce ochranných obleků pro lékaře. Letecký most mezi Čínou a Maďarskem má pokračovat i v dalších dnech, celkem už přiletělo 26 letadel se zdravotnickým materiálem a ve čtvrtek dorazí do Budapešti dalších pět.

Foto: Profimedia.cz

Dopravu zajišťují maďarské aerolinky Wizz Air. Vládní zakázky jim ale nestačí, v týdnu už ohlásila firma propouštění, které se dotkne pětiny zaměstnanců.

Část pomůcek Maďarsko distribuovalo v rámci pomoci dalším zemím. Roušky a ochranné obleky poslala Budapešť do Srbska, Severní Makedonie, Slovinska či Chorvatska. Do Itálie vláda poslala 100 000 roušek. Maďarská opozice volá po zavedení povinného nošení ochrany dýchacích cest.

Další zpráva přišla z maďarského automobilového průmyslu. Po továrně Audi v Györu plánují obnovit výrobu i továrny Mercedesu a Suzuki. Automobilový průmysl tvoří zhruba 4 až 5 procent maďarského HDP.

Kočner neuspěl s námitkou

U soudu ve slovenském Pezinku ve středu pokračovalo hlavní líčení v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Osobně se z trojice obžalovaných dostavil jen Marian Kočner, který si měl podle obžaloby Kuciakovu úkladnou vraždu objednat kvůli novinářově práci. U soudu se četly výpovědi a listinné důkazy.

Foto: Profimedia.cz

Marian Kočner byl ve středu u soudu v roušce.

Kočnerův obhájce ve středu namítal zaujatost tříčlenného soudního senátu, s námitkou ale neuspěl. Obhájce namítal, že stejný senát nedávno rozhodl o trestu pro Miroslava Marčeka, vraha Kuciaka a Kušnírové, který se u soudu k nájemní vraždě přiznal. Dostal trest 23 let ve vězení, hrozilo mu až doživotí. Rozsudek je nepravomocný, prokurátor požaduje vyšší trest a odvolal se k nejvyššímu soudu. Soud v rozsudku nad Marčekem označil Kočnera za objednavatele vraždy.

Líčení s Kočnerem, Alenou Zsuzsovou a Miroslavem Szabóem bude pokračovat ve čtvrtek a pak 29. a 30. dubna. Do soudní síně mohou kvůli epidemii koronaviru pouze zástupci tří slovenských médií.

Kurzův kabinet vládne 100 dní

Rakouská vláda oznamuje další uvolňování zákazů. Vicekancléř a ministr sportu Werner Kogler (Zelení) ve středu na společné tiskové konferenci s ministrem vnitra Karlem Nehammerem (ÖVP) oznámili, že od 1. května by se měla znovu otevřít sportoviště. Počítá se s provozem zařízení pro atlety, tenisty, golfisty i pro jízdu na koni a střelbu. Brzy se má také obnovit fotbalová liga.

List Kronen Zeitung připomíná, že koaliční vláda Sebastiana Kurze ve středu slaví svých prvních 100 dní v úřadu. Od novin si vysloužil kabinet lidovců a Zelených dobré vysvědčení: v nevídané krizi obstál a dokázal zabránit, aby se v Rakousku neopakoval italský scénář vývoje epidemie.

Foto: Profimedia.cz

Rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Podle průzkumu pro deník Der Standard Kurzova vláda boduje i u veřejnosti. Jednoznačně pozitivně její kroky hodnotila polovina dotázaných, jasně proti byla jen tři procenta lidí. Z politiků boduje jednoznačně kancléř Kurz. Jeho lidovce by teď volilo 44 procent lidí. Na druhém místě by skončili shodně s 19 procenty Zelení a sociální demokraté. Jednoznačně pozitivně hodnotí veřejnost i ministra práce a zdravotnictví Rudolfa Anschobera ze Zelených.

Reklama

Související témata:

Doporučované