Hlavní obsah

Bankéři zhoršili výhled ekonomiky, propadne podle nich o 8,2 procenta

Ilustrační fotografie.

Reklama

Česká národní banka v nové prognóze zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce. Nově letos čeká pokles ekonomiky o 8,2 procenta a příští rok růst o 3,5 procenta.

Článek

V předchozí květnové prognóze ČNB počítala letos s poklesem ekonomiky o osm procent a příští rok s růstem o čtyři procenta. Tato čísla nyní centrální bankéři zhoršili.

Nově letos čekají pokles ekonomiky o 8,2 procenta a příští rok růst o 3,5 procenta. Na čtyřprocentní růst by se měla ekonomika podle ČNB dostat až v roce 2022. Rusnok zároveň uvedl, že s novou prognózou je konzistentní stabilita domácích tržních úrokových sazeb do poloviny příštího roku a poté jejich postupný nárůst.

Rada nechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta. Pro toto rozhodnutí hlasovalo všech sedm členů bankovní rady.

Inflace zpět ke dvěma procentům

Celková inflace by podle ČNB měla činit ve třetím i čtvrtém čtvrtletí příštího roku 2,2 procenta. V předchozí prognóze ČNB očekávala ve třetím čtvrtletí 2021 inflaci 2,1 procenta a ve čtvrtém čtvrtletí 2021 na 2,3 procenta.

Zároveň v nových odhadech centrální banka počítá se silnějším kurzem koruny. Nově čeká letos průměrný kurz 26,50 Kč/EUR a příští rok 26,40 Kč/EUR. V květnu odhadovala letošní kurz na 26,90 koruny za euro a příští rok 27,50 Kč/EUR.

Ministerstvo financí zveřejní novou makroekonomickou prognózu, ze které bude vycházet při přípravě státního rozpočtu na příští rok, nejdříve na počátku září. V poslední dubnové prognóze MF odhaduje letos pokles ekonomiky o 5,6 procenta a příští rok růst o 3,1 procenta.

Podle červencových odhadů ekonomů českých bank ekonomika letos klesne kvůli dopadům šíření koronaviru v průměru o 7,5 procenta. Příští rok by se pak měla ekonomika vrátit k růstu 5,3 procenta.

Reklama

Doporučované