Hlavní obsah

Bankomat číslo 1 se nechal snadno obelhat. Dalo se z něj vybírat do minusu

První bankomat na československém území patřil České spořitelně. Stál v její pobočce na Václavském náměstí, ale nebyl připojený do bankovního systému.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Dva týdny po sametové revoluci si mohli Češi vyzkoušet jeden z prvních výdobytků západního světa – vybrat si peníze z bankomatu. První stroj představila Česká spořitelna na adrese Václavské náměstí 46. Dnes tady má pobočku Komerční banka.

Článek

Byla to tenkrát velká sláva. Klienti České spořitelny si mohli poprvé vyzkoušet výběr peněz ze svého sporožirového účtu nejen na přepážce, ale i z mohutného stroje. Třicet let od své premiéry se první bankomat na území Československa, kterému v bance přezdívají „golem“, mačká s dalšími vysloužilými stroji v nevelkém skladu na Praze 4, kde sídlí spořitelní „ajťáci”.

Od 15. ledna 1989 stroj testovali zaměstnanci. Majitelé sporožirových účtů z řad veřejnosti, kteří si zažádali o vydání speciální karty, mohli vybírat od 1. 12. téhož roku. S kartou šlo obsluhovat jen bankomat, pro platby se vydávala tzv. embosovaná karta. S tou se ale dalo v roce 1989 zaplatit jen Čedoku, u Bati nebo v obchodním domě Kotva.

„První bankomat vydával bankovky v nominální hodnotě 50 a 100 korun československých, maximálně si mohl člověk v době spuštění vybrat tisíc korun za den,” popisuje Tomáš Hloušek, který v České spořitelně začínal jako technik bankomatové sítě v roce 1992 a pracuje tam dodnes.

Přístroj byl schopen fungovat v teplotách –35 °C až +50 °C. Kvůli zimě se do trezoru dávala žárovka nebo jiné topidlo.

Stroj fungoval offline, nebyl tedy propojený se systémem účtů. Výběry se zaznamenávaly na magnetický proužek platební karty. Ten zároveň hlídal, aby konkrétní klient nepřekročil daný limit pro výběr. Nevěděl už ale, jestli je na účtu pro výběr aktuálně dost peněz.

S taškou peněz po Hořicích

„Jednou denně museli přijít zaměstnanci, kteří vyměnili kazety s penězi a dvě diskety. Na jedné byly zaznamenány transakce, na druhé byl operační systém se seznamem zakázaných karet,” vysvětluje Hloušek. Na „blacklist” se dostaly ukradené nebo ztracené karty nebo karty klientů, kteří vybrali peníze do minusu.

To, že bankomat fungoval jako jakási přenosná pokladnice, aniž by byl propojený s aktuálními zůstatky na účtech, totiž nahrávalo k podvodům. Člověk si mohl jít vybrat peníze na pobočku a vzápětí kartou do bankomatu. Tam byla ale na disketě nahrána informace o výši zůstatku k předcházejícímu dni. Výběry z bankomatu se na účty totiž připisovaly právě s denním zpožděním.

„U každé uzávěrky se tiskl na jehličkové tiskárně i 10 metrů dlouhý žurnál s přehledem transakcí a dělala se manuální kontrola,” popisuje David Novotný, který má v České spořitelně na starosti rozvoj bankomatové sítě.

+12

Z dnešního pohledu bylo absurdní i zabezpečení samotných peněz. „Pamatuji, že zaměstnankyně šly s taškou s penězi na doplnění bankomatu samy přes náměstí,” vzpomíná Tomáš Hloušek na situaci v Hořicích, kde má Česká spořitelna bankomat od října 1993.

Přírůstek na váze je k dobru

Do prvního bankomatu se vešlo několik málo stovek tisíc korun, dnes jsou to řádově jednotky milionů. Historický stroj vážil pár set kilo, dnes může bankomat mít i tunu. Hlavním důvodem je právě lepší zabezpečení – uvnitř je silnostěnný trezor.

Dříve si banky obsluhovaly bankomaty samy, výjimkou nebyly služební zbraně a zbrojní pasy, které kvůli transportu peněz museli jejich zaměstnanci nosit. Dnes se vše svěřuje externím firmám. „Na začátku 90. let jsme si o bezpečnostních agenturách mohli nechat jen zdát,” říká Hloušek.

Do konce roku 1989 měla Česká spořitelna tři peněžní automaty, dnes jejich počet dosahuje téměř 1 500. Ty už ale fungují na úplně jiné bázi a nabízejí víc služeb. Zatímco první bankomaty uměly peníze jen vydávat, dnes lze do nich peníze i vkládat či zasílat jednorázové platby. Třeba klienti České spořitelny podle Novotného z bankomatu měsíčně zadají v průměru 360 000 plateb.

První online bankomat ve střední Evropě

Dnešní stroje fungují online. Prvenství v tomto směru drží Komerční banka, která první takový bankomat propojený s databází klientských účtů představila 19. 2. 1992. Šlo o první online stroj ve střední a východní Evropě. Stál v ulici Na Příkopě 28, dnešním sídle České národní banky. Aktuálně má po České spořitelně druhou největší bankomatovou síť s počtem 1 001 strojů ČSOB. Třetí Komerční banka jich provozuje 798.

Přelomovou událostí pro provozovatele bankomatů byla měnová odluka na přelomu let 1992 a 1993, kdy se československá federace rozdělila na dva státy s odlišnými měnami. Během jedné noci se musely všechny tehdejší bankomaty přenastavit. Bankovky měly například jiné parametry, bylo tedy třeba jinak nastavit kazety, ve kterých jsou uvnitř peníze. A československé peníze samozřejmě vyměnit za české koruny.

Reklama

Doporučované