Hlavní obsah

Bankovní rada ČNB nechala sazby být. Není kam spěchat, naznačil Rusnok

Jiří Rusnok, guvernér ČNB.

Reklama

Bankovní rada ČNB rozhodovala o dalším nastavení klíčových úrokových sazeb, od nichž se odvíjí úročení v běžných bankách, pokud jde o úvěry i vklady.

Článek

Peníze v tuto chvíli nezdraží. Sedmičlenná bankovní rada na svém červnovém zasedání rozhodla, že dvoutýdenní repo sazba zůstává na 2 %, diskontní sazba na 1 % a lombardní sazba na 3 %, oznámila ČNB na svých internetových stránkách.

Pro dnešní rozhodnutí nechat sazby beze změny hlasovalo šest ze sedmi členů rady. Jeden hlasoval pro zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu, uvedl na tiskové konferenci po jednání rady guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Stability sazeb ještě rok?

Rusnok uvedl, že aktuální prognóze po květnovém zvýšení úrokových sazeb odpovídá přibližná stabilita úrokových sazeb do poloviny roku 2020.

Rada dále označila rizika pro odhadovaný vývoj ekonomiky v aktuální květnové prognóze jako vyrovnaná. Mezi hlavní rizika a nejistoty zařadila dopady protekcionistických opatření ve světovém obchodě, výraznější a případně i dlouhodobější zpomalení ekonomického růstu v eurozóně a vývoj kurzu koruny.

Ekonomika měřená nejobvyklejším parametrem, tedy hrubým domácím produktem, se chová tak, jak ČNB prognózuje. Inflace, další faktor, který je pod bedlivým dozorem mužů kolem guvernéra Jiřího Rusnoka, se v květnu dostala o dvě desetiny procentního bodu nad cíl centrální banky. A do třetice: I kurz koruny je tam, kde ho chce ČNB mít, tedy kolem úrovně 25,50 Kč za euro.

„V tuto chvíli tak ČNB nemá důvod spěchat. Další prognóza bude zveřejněna na začátku srpna,“ komentoval situaci Michal Brožka, ekonom ze společnosti Cyrrus.

Reklama

Doporučované