Hlavní obsah

Banksy odhalil další kousek. V Bristolu střílí holčička z praku květiny

Foto: Profimedia.cz

Nové Banksyho dílo se objevilo v Bristolu.

Reklama

Je to Banksy, není to Banksy? Otázka, kterou ve čtvrtek žily sociální sítě i média. V Bristolu se totiž objevilo nové pouliční dílo přesně ve stylu tajemného umělce. Záhada je už vyřešena – Banksy se v pátek na svatého Valentýna k autorství přiznal.

Článek

Streetartový kousek se objevil v Banksyho rodném městě v noci ze středy na čtvrtek. Britská agentura Reuters sdílela fotografii díla na Twitteru a do popisku napsala jednoduché: „Banksy si na valentýnském graffiti pohrává s nevinností a násilím.“ Jiní ale motiv považují za čistě valentýnský.

Dílo má dvě části. Na zeď domu ve čtvrti Barton Hill je nasprejovaná malá dívka, která střílí z praku. Kus nad ní je pak vyobrazena samotná střela – červené květiny jakoby rozprsknuté po nárazu.

„Šušká se, že v Marsh Lane v Bristolu je nový Banksy. Ještě to není potvrzené, ale vypadá to dobře,“ spekuloval jeden z uživatelů na Twitteru. Dohady o autorovi rozmetal Banksy v pátek o půlnoci. Na svůj instagramový účet přidal bez jakéhokoliv popisku fotku svého nejnovějšího díla. A svět jeho fanoušků na chvíli explodoval.

Obvykle se graffiti, které se objeví na nějaké náhodné budově, nesetká s velkým pochopením nebo uznáním. Pokud nejde o plochu k tomu určenou, je taková činnost nelegální. Na Banksyho valentýnský kousek ale lidé reagují s nadšením, a to včetně majitelů domu, na němž se holčička s prakem objevila.

Majitelka Kelly Woodruffová řekla, že ji Banksyho dílo udělalo „velmi šťastnou“. „Ve chvíli, kdy jsme si uvědomili, že je na jedné z našich nemovitostí, byli jsme velmi šťastní, protože jsme Banksyho práci vždy milovali,“ řekla britské BBC.

Ve čtvrtek Woodruffová strávila den u posprejovaného domu a bavila se s lidmi, kteří se na streetart přišli podívat. Ještě předtím, než Banksy potvrdil, že jde o jeho práci, se majitelka budovy zařekla, že pokud za ní stojí slavný umělec, pokusí se jeho dílo nějak ochránit. „Ačkoliv si nejsem jistá, jak to udělat,“ dodala s tím, že si nechá poradit.

Foto: Profimedia.cz

Majitelka budovy Kelly Woodruffová.

Vzhledem k anonymitě, kterou si bristolský umělec zachovává, není jisté, kolik takových děl má vlastně na svědomí. Podle serveru Canvas Art Rocks je jich nejméně 123, rozmístěná jsou po celém světě. Předloni způsobil poprask dílem s názvem Love is in the Bin (Láska je v odpadkovém koši). Šlo o zarámovanou reprodukci jeho graffiti Dívka s červeným balonkem, která se při aukci v britském Sotheby’s sama – ač neplánovaně – do půlky skartovala. A to poté, co obraz při aukci vydražili za více než milion liber, tedy necelých třicet milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Hotel Walled Off v Izraeli.

Kromě graffiti a streetartu obecně otevřel neznámý umělec v anglickém Somersetu Dismaland, dystopickou verzi klasického Disneylandu. A v Betlému, který leží na okupovaném Západním břehu Jordánu v Izraeli, otevřel hotel Walled Off. Jeho návštěvníkům nabízí „nejhorší výhled na světě“. Hotel stojí necelých pět metrů od hraniční zdi, která dělí Izrael od palestinských území.

Reklama

Doporučované