Hlavní obsah

Barack Obama rozbrečel svého viceprezidenta

Obama udělil medaili svému viceprezidentovi. Ten se rozbrečel.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Barack Obama ocenil Prezidentskou medailí svobody svého viceprezidenta Joe Bidena. Ten se při ceremoniálu rozplakal.

Článek

Obama uděloval naposledy jako prezident USA státní vyznamenání. Jedno z ocenění předal i viceprezidentovi Joe Bidenovi a zjevně ho velmi překvapil. Biden se při ceremoniálu rozbrečel.

„Chci tu shromáždit několik lidí, abychom vzdali poctu někomu, kdo nejenže stál při mně po dobu této úžasné cesty, ale někomu, kdo zasvětil svůj celý profesní život službě pro tuto zemi. Nejlepší viceprezident, jakého kdy Amerika měla – pan Joe Biden,“ představil svého nejbližšího kolegu Obama.

Dosluhující viceprezident pak v poděkování řekl, že si takové ocenění nezaslouží a že zůstává Obamovým dlužníkem.

„Pane prezidente, budu tady pro vás tak dlouho, dokud budu dýchat. A stejně tak moje rodina. A vím, že je to vzájemné,“ zdůraznil Biden.

Medaile, kterou získal i Havel

Biden získal od Obamy nejvyšší civilní vyznamenání – Prezidentskou medaili svobody. Uděluje se za zásluhy v oblasti bezpečnosti nebo za přispění k rozvoji národních zájmů USA.

Důvodem ale může být i významná angažovanost oceněného na poli světového míru nebo jeho kulturní a jiné společenské úsilí. Medaili může hlava Spojených států udělit nejen americkému občanovi. V roce 2003 ji získal i Václav Havel.

Joe Biden vstoupil do politiky již v roce 1970. O dva roky později byl zvolen do Senátu a stal se pátým nejmladším senátorem USA. Senátorské křeslo obsadil na šest po sobě jdoucích volebních období. Opustil ho až kvůli postu viceprezidenta, druhého nejvýše postaveného politika Spojených států. Do funkce nastoupil po boku Baracka Obamy v roce 2009.

Úřad viceprezidenta USA zastával Biden jako vůbec první katolík. Ve Spojených státech převládají protestantské a evangelické náboženské směry. Ke katolické víře se hlásí zhruba čtvrtina Američanů.

Reklama

Doporučované