Hlavní obsah

Barevný průvod Berlínem. Na pochod podporující homosexuály se vydaly tisíce lidí

Pochod za práva sexuálních menšin.

 

Reklama

Tisíce lidí vyrazily v Berlíně na tradiční festival Christopher Street Day, který podporuje práva sexuálních menšin. Minulý měsíc Německo schválilo zákon, který homosexuálům umožní uzavírat sňatky a adoptovat děti. Německý prezident ho podepsal včera.

Článek

Letos má LGBT komunita oproti předchozím ročníkům festivalu o jeden důvod k oslavám navíc. I proti vůli německé kancléřky Angely Merkelové prošel koncem června v parlamentu zákon o homosexuálním manželství. Sňatky tak v Německu nově můžou uzavírat i páry stejného pohlaví. Zákon, o kterém se v parlamentu mluvilo už několik let, se týká také adopce dětí.

Strana Merkelové CDU/CSU svým poslancům umožnila hlasovat podle svého vlastního uvážení, nehledě na stranické priority. Novelu podpořilo také 75 zákonodárců konzervativní unie.

Německo se přidalo ke 20 státům, které umožňují párům stejného pohlaví uzavírat manželské svazky. Ve spolkové republice mohli homosexuálové vstupovat do registrovaného partnerství od roku 2001, v České republice to je možné od roku 2006.

Festival Christopher Street Day se v Berlíně konal poprvé v roce 1979, od té doby probíhá každoročně v druhé polovině července. Pořádá se na počest akce z roku 1969, kdy na Christopher Street v New Yorku došlo při jednom z prvních pochodů ke střetu účastníků pochodu s policií.

Podle předpokladů se jej zúčastní na půl milionu lidí. Kvůli své dlouholeté tradici i z důvodu vysoké návštěvnosti bývá označován jako nejznámější festival a také jako „homosexuální svátek”. Jak pochod vypadá, se podívejte ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované