Hlavní obsah

Bartoš: Babiš byl prostě hysterický. Lže a vadí mu, že v průzkumech vedeme

Foto: Jan Mihaliček

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že hlasování o nedůvěře vládě nebylo zbytečné a že doufá, že nepravdivá tvrzení ze strany premiéra Andreje Babiše nebudou běžnou součástí předvolební kampaně.

Článek

Piráti v pátek zaslali premiérovi Andreji Babišovi předžalobní výzvu, v níž ho vyzvali k omluvě za šíření lži, že chtějí lidem zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat do domácností migranty.

Babiš v příspěvku na Twitteru napsal, že Piráti mají v plánu „nejdřív mapovat byty, zdanit přebytečné metry a pak vám tam někoho nastěhovat. Nejlíp nějakého migranta.“ Piráti v předžalobní výzvě žádají také stažení příspěvku.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v rozhovoru pro Seznam Zprávy mluvil o neúspěšném pokusu opozice svrhnout Babišovu menšinovou vládu, ale i o tom, jak vnímá osobní útoky na svoji osobu ze strany premiéra.

Jak hodnotíte, že po 14 hodinách projevů nakonec vláda Andreje Babiše ustála hlasování o nedůvěře vládě?

Tak zde se hodně operuje délkou toho samotného jednání, já si myslím, že to není úplně relevantní, zejména v té řekněme dopolední části ty projevy byly kvalitní, byly k podstatě problému, proč si tato vláda nezaslouží důvěru lidí, ostatně podle průzkumu lidí jí věří asi 19 procent. Ještě ráno nebylo jasné, jak se zachovají komunisté, ti před několika měsíci jasně řekli, že vládu podporovat nebudou, ačkoliv tak celou dobu činili, nebylo to jasné ani dopoledne a ten fakt, že komunističtí poslanci opustili sál už někdy kolem oběda, tak já bych nechtěl upírat možnost poslancům, kteří vystupovali s konkrétními otázkami na vládu, aby je tam položili, nicméně pak utekl ze Sněmovny i pan premiér a už nebyla do samotného hlasování moc chuť diskutovat.

Takže jste včera ráno ještě věřil, že by to hlasování mohlo dopadnout jinak, než to oznámili komunisté?

Tak já jsem se s komunisty, nebo lidé z Pirátské strany, setkali, když jsme chtěli hlasovat o rozpuštění Sněmovny už před nějakou dobou a vlastně mít předčasné volby dříve, aby občané mohli rozhodnout. Tam komunisté byli k tomuto odmítaví, nicméně neměl jsem úplně důvod pochybovat, že to neplatí, a do toho momentu, než se komunisté začali najednou obracet na svou členskou základnu, aspoň to, co říkali, a i vyjádření představitelů komunistické strany den předtím v různých rozhovorech, třeba i v podcastu Seznamu, kde byl pan Luzar, tak tam také nezaznívalo to finální, jak se komunisté zachovají, zda pozvednou názor z regionů, anebo skutečně poslanecký klub rozhoduje autonomně.

K čemu podle vás hlasování včera bylo? Především když už komunisté oznámili, že nebudou v sále?

Když se pozorný divák podívá, kdo ještě nebyl v sále, tak si myslím, že pan Faltýnek to měl takzvaně posichrováno i na jiných úrovních, zejména v oblasti některých nezařazených poslanců, a já jsem třeba hovořil o tom, jak je důležité neusnout na vavřínech tím, že se teď očkuje, ale může se ta situace změnit kvůli mutacím třeba na podzim, tak jak se to opakovalo v tom loňském roce, kdy to vláda podcenila. Pak jsme měli další druhou vlnu, lockdown. Já si myslím, že jsme splnili naši povinnost, je to i naše ústavní možnost jako opozice vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, a že komunisté vládu podpořili odchodem, ukazuje to zejména jejich voličům, že celou dobu za tou vládou stáli, ať jednala v danou chvíli nelogicky, špatně, nezodpovědně.

Nemyslíte si tedy, že to byla zbytečná snaha?

Když se v rámci naší práce Pirátů a i třeba Starostů rozhodneme k nějakým krokům, ty vysvětlujeme a pak je jdeme opravdu dělat. A myslím si, že by to bylo naopak nezodpovědné, ten krok nedotáhnout do konce. Ostatně stejně vážně jsem diskutoval se všemi stranami v Poslanecké sněmovně, včetně komunistů, nad tématem možných předčasných voleb, ale to i kvůli tomu časovému oknu, co bylo velmi krátké. Kdyby se Sněmovna mohla usnést a rozpustit se a volby byly v půlce léta, tak ani tam jsme neuspěli. Ale my děláme politiku proto, že si myslíme, že je správná, ne proto, jestli v danou chvíli to zvenčí vypadá jako marný boj.

Jak hodnotíte délku jednání? Nestálo podle vás za to, když už se vědělo stanovisko KSČM, jednání zkrátit? Hlasovalo se až po 22. hodině.

Ve Sněmovně má každý poslanec právo vystoupit, ve večerních hodinách se zkrátila ta doba na rozpravu, usnesení Sněmovny, protože někteří poslanci to brali jako svoji velkou exhibici, i ta důstojnost byla poměrně nabíledni. Já jsem přesvědčen o tom, že ta schůze proběhla, jak měla. Odpoledne ve čtvrtek bývají interpelace, na které teda premiér taky dříve moc nechodil, teď jak se blíží volby, tak to bere jako další část své kampaně. Tak aspoň chodí a to je správně, i když neodpovídá na ty otázky. Ani občané nebyli ničím kráceni ve smyslu, že by poslanci mrhali čas, který by v danou chvíli měli, nebo podle názoru některých mohli využít jinak.

Myslíte si, že vaši voliči sledovali debatu ve Sněmovně? Máte nějakou zpětnou vazbu?

Já mám samozřejmě zpětnou vazbu. Já nemám tým, který by mi spravoval Facebook, a komunikuji s lidmi. Já jsem se v projevu snažil popsat situaci, jaká je, proč to děláme, kde vidím rizika. V pokračování této, a nazval jsem to na plénu zběsilé závěrečné jízdy vlády Andreje Babiše, přirovnal jsem to k poslednímu večírku a poslední zhasne. Já když vidím, jak je větší a větší propad státního rozpočtu už v tomto roce, a vidím přípravy, které paní ministryně Schillerová sem hází o deset miliard víc a ještě o deset miliard víc schodek, tak skutečně mám obavy o budoucnost České republiky. Já věřím, že ve volbách se to podaří změnit a že ANO neuspěje. Uspějí strany, které mají nějaký plán a nedělají politiku podle toho, jak vám vychází průzkumy veřejného mínění.

Když se vrátím ke komunistům, oni se už předem rozhodli a díky jejich neúčasti bylo hlasování neúspěšné. Nestálo zpětně s KSČM vyjednávat v tomto týdnu?

Komunisté jasně řekli, že vládě nevěří, zda to mysleli vážně… No nemysleli. To se ukázalo včera a já jsem – i naše strana – s komunisty jednal ve věci rozpuštění Sněmovny, od nich názor zazněl jasně, že se nechtějí vzdát pozice sněmovní. A tomu, jak to nyní prezentuje pan předseda Filip, myslím nikdo, kdo to sleduje, nevěří. Do poslední chvíle jednal s panem Faltýnkem. Já mám jenom obavy, co pan Faltýnek komunistům za tento krok nabídl.

Premiér Andrej Babiš měl velmi emotivní projev před hlasováním a věnoval značnou část toho projevu migraci a byl hodně osobní vůči vám. Jak tyto osobní útoky proti vaší osobě vnímáte?

Vy jste to nazval tak něžně, jak se říká eufemisticky, pan Babiš byl prostě standardně hysterický, on v té Sněmovně křičel. Od té doby, co je naše koalice Pirátů a STAN v průzkumech před hnutím ANO, tak pan Babiš už prostě nevybíravě útočí jak na konkrétní lidi, tak na politiky těch stran. My už jsme si v roce 2015 dali stanovisko, kde jsme odmítli migrační kvóty, kde jsme rozdělili ekonomickou migraci od uprchlictví z nějakých válečných konfliktů, a jak se má řešit návratová politika. Pan Babiš lže a já jsem nechtěl to téma s ním ani na plénu nějakým způsobem řešit. Ale já si pamatuji jeho výroky, kdy ještě v roce 2015 jako ministr financí hovořil o tom, jak zaměstnáme uprchlíky ve fabrikách, kde se Čechům nechce dělat, ale prostě téma migrace není téma těchto voleb a od pana Babiše tam zaznělo spousta prokazatelných lží, i třeba ve věci řešení epidemie. Já jsem si dnes dohledal, a je to smutné výročí. 6. 4. loni Sněmovna zasedala a schválila jedenáct usnesení týkajících se toho, jak se má vláda připravovat na druhou vlnu pandemie, jak má chystat očkovací strategii, řešit masivní testování, je to přesně rok. Pan premiér tvrdil, že strašíme druhou vlnou, že vyřešil covid. Měl to first in covid, nejlepší v covidu, jako heslo, nechtěl dělat ty potřebné kroky a pak si Česká republika prošla druhou a třetí vlnou a tím nejhorším lockdownem. Projev pana Babiše ve Sněmovně byla show pro lidi, nebyl to projev ke Sněmovně a poslancům, ve kterém lhal o takto závažné věci. Takhle se nechová ani premiér, žádný člověk, a prostě lež je berlička neschopných. Já si myslím, že i v tomto pan Babiš extrémně zklamává.

Piráti poslali premiérovi předžalobní výzvu, co v ní požadujete?

Aby se omluvil za výroky, které tam zazněly a které následně sdílel i na sociálních sítích patrně jeho tým, kde straší seniory, vymýšlí si zjevné lži o nastěhování migrantů do bytů či měření nadměrných metrů. To jsou hoaxy, které do světa vypustila někdy před třemi roky SPD, kdy dala moji fotku a vedle toho smyšlený výrok, a jestli tohle používá premiér České republiky, to mě někdy zaráží, podle jakých informací se snaží tuto republiku neúspěšně řídit. Takže já budu chtít v této věci omluvu a stažení těchto lží, které pan premiér a jeho tým publikuje na sociálních sítích a bohužel zazněly od premiéra i při tom jednání Sněmovny o důvěře jeho vládě.

Máte už nějakou reakci na tu předžalobní výzvu?

Já jsem to dneska posílal, nevím, jestli už je to na podatelně, zatím žádnou reakci nemám.

Uráží vás ty výroky premiéra na vaši osobu?

Mě pan premiér žádným způsobem neuráží. Já si za svými kroky a za svou prací stojím a nepotřebuji si tady vylévat nějakou frustraci, protože jeho klesající preference vedou k tomu, že má takové výstupy, a budou v té kampani častější. Tohle je pod moji úroveň. Dělat takovou politiku, jako dělá pan Babiš. My jsme začali s politikou o tři roky dřív než on.

A berete to, pane předsedo, tak, že jste pro Andreje Babiše hlavním politickým soupeřem, vy a Starostové?

Vzhledem k tomu, že máme v preferencích už několik měsíců více než jeho strana ANO a preference strany ANO stále klesají, tak je to logické, ale my vedeme kampaně čestně, a jestli se někdo snaží stavět kampaň na lžích, tak podle mě je to nedůstojné a i ten můj dopis vede k jakési výzvě, aby kampaň byla vedena čestně. Já bych to pochopil od nějaké extremistické strany nebo nějaké podivné bojůvky typu Dělnické strany, ale když na toto naskakuje premiér České republiky… vždyť to je ostuda celého národa.

Budete se třeba i vy v kampani zaměřovat nebo vymezovat proti hnutí ANO?

My děláme kampaň, která je založená na faktech, my jsme představili program, který hovoří o budoucnosti, a není mým cílem tady se s někým poměřovat. My máme jasnou vizi, máme spočítaný ekonomický základ toho programu, není to nějaké o čem sním, které nikdy nedokážu splnit, ale je to program, který by měl vrátit Česku budoucnost. Máme vlastní témata, víme, jak ty věci dělat, máme silné zastoupení, my jsme ve vedení 9 regionů spolu se Starosty v krajích, takže ta naše kampaň bude pozitivní a konkrétní.

Budete během kampaně apelovat a upozorňovat na to, že jste se snažili před letními prázdninami svrhnout Babišovu vládu? Bude to také jeden z vašich argumentů při volební kampani?

To není nějaká součást politické kampaně. Jsme v opozici. Sněmovna v tomto volebním období třikrát jednala o nedůvěře vládě, naposledy to bylo u toho enormního střetu zájmů premiéra, který se potvrdil, ten audit je finální. Covid zasáhl těžce prakticky všechny občany, i když to třeba nemuselo být ekonomicky, ale nějakou smrtí v rodině nebo i sociální izolací, kterou ti lidé zažívali. Já sám mám rodiče přes 70 let v severních Čechách, kam jsem z důvodu už toho komunitního šíření nemusel jezdit. Samozřejmě že to těžce nesli. Mě netěší ten pád preferencí Andreje Babiše, který je způsobený tím nezvládnutím covidu. Já jsem to řekl i na plénu. Byl bych radši, aby ANO v tuto chvíli bylo na svých třiceti procentech a soutěžili jsme s programy na to, jak Českou republiku řídit dál a aby neměla Česká republika těch třicet tisíc mrtvých v souvislosti s nezvládnutím pandemie, což je vina vlády Andreje Babiše, a z toho se asi nevylže ani nevykampaňuje.

Reklama

Doporučované