Hlavní obsah

Nechci migranty a cizáky. Babiš rozjel „nahnědlou kampaň“

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš

Reklama

Premiér Andrej Babiš rozjel předvolební kampaň. Rozhodl se oživit téma, které v Česku rezonovalo před šesti lety – nelegální migraci do Evropy.

Článek

Premiér Andrej Babiš v posledních dnech začal s rétorikou proti migrantům a cizincům. „Já jsem to už řekl tisíckrát, že Česká republika je svrchovaný stát a my budeme rozhodovat, kdo tady bude pracovat a kdo tady bude žít! Já nechci muslimskou Evropu. My v Česku nechceme žádný multikulturní ekofanatický pirátostán,“ hřímal Babiš na čtvrtečním zasedání Sněmovny, kdy se opozice – neúspěšně – pokusila jeho vládě vyjádřit nedůvěru.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan to ještě ten večer označil za „nahnědlou rétoriku a vyvolávání strachu“.

Na Twitteru pak Babiš napsal, že Piráti chtějí lidem nuceně nastěhovat do bytů nájemníky – „nejlíp nějakého migranta“. Piráti kvůli tomu Babišovi poslali předžalobní výzvu a žádají omluvu.

O den později se pak v ranním rozhovoru na Radiožurnálu zase vymezil proti cizincům, kteří jezdí do Česka jako turisté. „My jsme nechtěli otvírat ty bary, aby sem zase z celé Evropy chodili popíjet cizáci a potom je z toho velký problém,“ řekl Babiš překvapenému moderátorovi.

Politolog: Zoufalé a nevkusné

Podle politologa Tomáše Lebedy se nyní musí vše, co politici takto řeknou, už brát jako součást předvolební kampaně. „Andrej Babiš to neřekl náhodou, je v tom záměr. Že je to obzvláště nevkusné, když to zazní z úst premiéra, je ale více než zřejmé,“ řekl Lebeda, podle nějž může jít o snahu odvést pozornost od jiných témat, která by se v předvolební kampani mohla objevit.

„Andrej Babiš nebude chtít v kampani zmiňovat více než 30 tisíc lidí, kteří zemřeli při pandemii, ale bude se chtít věnovat tématům, kde se cítí silný,“ vysvětlil Lebeda.

„Do jisté míry je to od Andreje Babiše zoufalé. Ale uvidíme, zda se mu podaří být takzvaným opinion leaderem a zda si veřejnost nechá toto téma vnutit,“ dodal politolog.

Babišovi se v minulosti díky zvyšování důchodů a dalších předvolebních „dárečků“ podařilo přebrat část voličů ČSSD a KSČM. Důrazem na „boj proti migraci“ by mohl zapůsobit na voliče SPD, která se proti nelegální migraci a islámu vymezuje před všemi volbami, včetně těch komunálních.

Předseda SPD Tomio Okamura se ale neobává, že by Babiš mohl vyluxovat jejich voličskou základnu. Nynější Babišovu rétoriku považuje jen za snahu zalíbit se lidem, kteří z migrace mají strach, voliči Svobody a přímé demokracie se však prý nenechají premiérem a jeho rétorikou „obalamutit“.

„U toho tématu je originál jen jeden a jsem přesvědčen, že voliči raději chtějí originál než kopii. Když se řekne migrace nebo islám, většina lidí si představí politiku SPD, a ne nikoho jiného,“ vysvětlil Okamura.

.Podle politologa Lebedy má Babišův obrat k tématu migrace primárně za cíl poškodit konkurenci. „Jeho hlavním soupeřem je koalice Pirátů a STANu a on se touto rétorikou bude snažit Piráty onálepkovat a tímto tématem svého rivala znevěrohodnit,“ popsal politolog.

Babiš ve svém projevu ve Sněmovně ostře zaútočil nejen na Piráty, ale také osobně na jejich předsedu Ivana Bartoše. Připomněl jeho 12 let starý výrok, kterým tehdy označil migraci za přirozenou věc.

„Pan Bartoš prohlásil: ‚Přál bych si, aby byl svět skutečně bez hranic, migrace je přirozená věc. Jestli, a to již vidíme ve Francii a v Německu, má být Evropa do deseti až patnácti let muslimská, nemám s tím problém.‘ No, já s tím problém mám. Já s tím problém mám. Já nechci muslimskou Evropu,“ zaútočil Babiš na šéfa Pirátů.

Bartoš se proti jeho útoku ohradil, Babiše označil za generátor lží. „V roce 2015 Piráti jako jediná strana, která nebyla ve Sněmovně, vydala stanovisko k migraci, kde jsme odmítli automatický relokační mechanismus. My jsme jako první jasně definovali rozdíl mezi tím, kdo je uprchlík a ekonomický migrant, byli jsme první, kdo definoval, co je to pomoc v zemích, kde ty problémy vznikají,“ dodal šéf Pirátů.

Kampaň proti nelegální migraci a islámu v Česku byla nejsilnější kolem roku 2015, kdy i v Evropě vrcholila migrační vlna z Blízkého východu.

Reklama

Doporučované