Hlavní obsah

Nechceme se o nic dělit, křičel Babiš ve Sněmovně. Zahodil tak svůj program

Sestřih projevu premiéra Andreje Babiše (ANO) ve Sněmovně.Video: psp.cz

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek před poslanci obhajuje svůj kabinet. V jednom ze svých nejvyostřenějších projevů se ale rozhodl zaútočit na politickou konkurenci.

Článek

Úvodní projev premiéra Andreje Babiše ve Sněmovně před hlasováním o nedůvěře vypadal jako ostré zahájení kampaně před volbami. Svůj prostor u řečnického pultu využil k velmi tvrdé kritice Pirátů.

„Já říkám hlasitě a nahlas, vážení spoluobčané, my v Česku nechceme žádný multikulturní ekofanatický Pirátostán. Nechceme! My nechceme sdílet naše auta! My nechceme sdílet naše byty! My nechceme sdílet naši zemi! My nechceme, aby naši zemi řídil Evropský parlament. Nějací zelení fanatici, se kterými se Piráti spojili,“ zvyšoval Babiš hlas.

Jednání Sněmovny sledujeme online:

„Já jsem svrchovaný premiér této země,“ křičel také během velmi emotivního projevu, po kterém poslanci ANO hlasitě tleskali.

Sám Babiš přitom ve své předvolební knize z roku 2017 „O čem sním, když náhodou spím“ sdílenou ekonomiku vyzdvihoval. „Je to bezvadná věc, sdílet věci, které může využít ještě někdo jiný. Hlavně mladá generace má sklon různé věci spíš sdílet než vlastnit. Lidi budou brzy sdílet automobily, parkovací místa, byty a chaty,“ píše se v knize.

Podívejte se na fotogalerii z jednání Sněmovny:

+10

Babiš věnoval značnou část projevu migraci a byl osobní vůči předsedovi strany Ivanu Bartošovi.

„Pan Bartoš prohlásil: Přál bych si, aby byl svět skutečně bez hranic, migrace je přirozená věc. Jestli, a to již vidíme ve Francii a v Německu, má být Evropa do deseti až patnácti let muslimská, nemám s tím problém, říká pan Bartoš. No, já s tím problém mám. Já s tím problém mám. Já nechci muslimskou Evropu,“ zaútočil Babiš na šéfa Pirátů.

Bartoš se proti jeho útoku ohradil. „Pan Babiš je takový generátor lží, je jich tolik, že člověk nestačí pochytit všechny,“ řekl šéf Pirátů. „V roce 2015 Piráti jako jediná strana, která nebyla ve Sněmovně, vydala stanovisko k migraci, kde jsme odmítli automatický relokační mechanismus. My jsme jako první jasně definovali rozdíl mezi tím, kdo je uprchlík a ekonomický migrant, byli jsme první, kdo definoval, co je to pomoc v zemích, kde ty problémy vznikají,“ dodal šéf Pirátů.

K samotnému hlasování o nedůvěře vládě přednesl premiér několik bodů, proč by kabinet být svržen neměl. „Vy chcete svrhnout vládu, která zavedla důstojné důchody, zvýšila platy, snížila daně, zvýšila životní úroveň,“ vyjmenovával Babiš.

Kauzu Čapí hnízdo označil za účelovou, stejně jako audit evropských kontrolorů ohledně střetu zájmů. „Toho Babiše je potřeba zlikvidovat. Absurdní záležitost na objednávku. A můžou řvát všichni, mně je to úplně jedno. Na objednávku,“ řekl Babiš a zaútočil na bývalého poslance Miroslava Kalouska, který podle něj dotaci kontroloval.

Reklama

Doporučované