Hlavní obsah

Basketbalová diplomacie v praxi: sotva Rodman přistál v KLDR, země propustila amerického vězně

Dennis Rodman v KLDR bude možná jednat o vězněných Američanech.Video: Reuters

 

Reklama

Bývalá basketbalová hvězda Spojených států, oblíbenec Kim Čong-una Dennis Rodman již poněkolikáté dorazil do Severní Koreje. Krátce po přistání KLDR propustila jednoho ze čtyř amerických vězňů.

Článek

Bývalý americký špičkový basketbalista Dennis Rodman dnes přiletěl na pětidenní návštěvu KLDR. V zemi přitom není poprvé, jde o minimálně pátou návštěvu. O jeho kladném vztahu k Severní Koreji vypovídá i fakt, že se jako jeden z mála Američanů osobně setkal s diktátorem Kim Čong-unem.

Rodmanova předchozí návštěva proběhla v lednu 2014, kdy se spolu s několika svými bývalými spoluhráči předvedl i při basketbalovém zápasu. Údajně to měl být dárek Kimovi, který je prý velkým basketbalovým fanouškem.

Video: Severní Korea ukázala video simulovaného útoku na Washington.

KLDR točí propagandistické filmy o útoku na Washington.

Propuštěný vězeň

Ačkoliv jde o ryze soukromou návštěvu, CNN spekuluje, že by bývalý sportovec mohl vyjednávat o osudu čtyř zadržených krajanů. Ministerstvo zahraničí USA však žádnou Rodmanovu oficiální misi nepotvrdilo.

Krátce po zahájení návštěvy však světová média informovala o propuštění 22letého studenta, který byl v KLDR odsouzen k 15 letům nucených prací. Zda má Rodmanův příjezd něco společného s propuštěním vězně, není jasné.

Další tři Američané zůstávají v severokorejském žaláři.

Reklama

Doporučované