Hlavní obsah

BBC vs. brexit. Odvedli jsme dobrou práci, myslí si zástupce korporace

Foto: Profimedia.cz

„Samozřejmě jsou tu i ti, kteří mají na odchod nebo setrvání v Unii silný názor. A když ho nějakým způsobem nesdílíme, neděláme podle nich dobře svou práci,“ řekl Jonathan Reed Seznam Zprávám.

Reklama

Dlouhý boj o brexit je u konce. Výraznou měrou jeho vývoj ovlivnili politici i veřejnost. Zásadní roli v něm ale sehrála i média. Zejména britská veřejnoprávní BBC – mediální kolos, který o tříletém turbulentním vyjednávání o odchodu Britů z Evropské unie informoval prakticky bez ustání. Schytal za to kritiku obou táborů, stejně jako za své pojetí kampaně před unijním referendem.

Článek

Organizace byla v napjatých časech často terčem kritiky. Ta přicházející z nejvyšších pater britské politiky vyvěrala ve výhrůžky, že vláda BBC utáhne kohoutky. Podle britského premiéra Borise Johnsona i jeho souvěrců byla prý BBC, která brzy oslaví stoleté výročí, zaujatá vůči konzervativcům i při pokrývání předvolební kampaně na podzim loňského roku.

Johnson ale není jediný, kdo objektivitu BBC zpochybňoval. Na údajně tendenční novinařinu ze strany veřejnoprávního média si opakovaně stěžovala i další výrazná tvář brexitu, Nigel Farage.

Kontroverzní šéf euroskeptické Brexit Party loni v polovině září uvedl, že se už odmítá objevit v nějakém pořadu BBC. A to poté, co s ním bylo jednáno jako s „válečným zločincem“.

„Člověk by si myslel, že stojím před tribunálem v Norimberku, protože jsem provedl něco strašného,“ řekl Farage ke svému květnovému vystoupení v době evropských voleb v pořadu Andrewa Marra.

Zastánci setrvání Velké Británie v Evropské unii naopak BBC opakovaně kritizovali za to, že korporace zvala Farage do svých pořadů neúměrně často před unijním referendem v červnu 2016. Tehdy přitom Farageova dřívějším formace UKIP měla v Dolní sněmovně jediného poslance, a podle kritiků tak neměla nárok na takový mediální prostor.

BBC „démonizovala a očerňovala“

Opačné straně barikády, tedy hlavně labouristům, se nelíbila údajná politická zaujatost BBC. Naposledy se nad zpravodajstvím a publicistikou rozhořčovali po předčasných volbách v prosinci. Ty s pohodlným náskokem vyhráli konzervativci Borise Johnsona.

Stínový ministr dopravy Andy McDonald podle deníku The Independent uvedl, že BBC „hrála roli v drtivé prohře Labouristické strany“. A zaujatá podle něj byla zcela vědomě – lídra labouristů Jeremyho Corbyna měla navíc démonizovat a očernit.

McDonald také připomenul přešlap jedné z novinářek BBC, která o výsledcích voleb uvedla, že „jde o volební vítězství, které si Boris Johnson tolik zaslouží“.

Představy politiků o novinářích

Tlak ze strany politických stran pro Seznam Zprávy okomentoval šéf komunikace BBC Jonathan Reed. „Politici měli vždy vlastní představu o veřejnoprávních novinářích, osočují je ze zaujatosti nebo o nich říkají, že nepodávají pravdivé informace,“ uvedl Reed.

„Všichni někdy děláme chyby, každé organizaci se to stane,“ připustil. „Když se to přihodí, je v pořádku zvednout ruku a omluvit se. Ale my zároveň každý den přinášíme objektivní zpravodajství a tato obvinění jsou spíš součástí širší kampaně. Důležité je, že svou práci odvádíme i nadále, že nepodlehneme tomu tlaku,“ dodal šéf komunikace mediální společnosti.

Reed na reportování novinářů ze stáje BBC nahlíží jako na správné. „ Upozornili jsme na některé argumenty, které v sobě měly jakousi injekci kontrafaktuality. A to na obou stranách. Myslím, že jsme odvedli dobrou práci. A v tom i pokračujeme, o brexitu informujeme každý den,” uvedl.

Foto: Seznam Zprávy

Jonathan Reed, šéf komunikace BBC.

Při důležitých hlasováních podle něj webové stránky BBC navštívilo přes 40 milionů čtenářů. „Veřejnost BBC v případě brexitu tedy sleduje. Samozřejmě jsou tu ale i ti, kteří mají na odchod nebo setrvání v Unii silný názor. A když ho nějakým způsobem nesdílíme, neděláme podle nich dobře svou práci,“ podotkl Reed.

„Myslím, že jde o velmi komplexní věc, která v lidech v obou táborech budí velké vášně. Podporovat jednu či druhou stranu není naše práce, tou je tu problematiku vysvětlit, objasnit její následky a zajistit, aby lidé věděli, co jejich volba znamená. A myslím, že BBC si v tomto ohledu vedla dobře. Ale nesporně jde o náročné téma, o kterém není lehké reportovat, a to kvůli těm vášním, které kolem toho jsou,“ řekl pro Seznam Zprávy šéf komunikace britského veřejnoprávního média.

BBC čelila i kritice kvůli údajně slabé erudici některých svých reportérů a moderátorů, kteří v některých situacích nebyli schopní reagovat na nesprávné nebo neověřitelné informace týkající se unijní problematiky, zejména pak britského členství v EU.

Reklama

Doporučované