Hlavní obsah

Běhání má měnit život. Pražský půlmaraton běželi vězni ve výkonu trestu

Devět lidí ve výkonu trestu dnes běželo pražský půlmaraton. Chtějí tím dokázat, že si v životě zaslouží druhou šanci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Devět vybraných vězňů ve výkonu trestu si dnes užilo pár hodin svobody. Běželi pražský půlmaraton. Organizace Rubikon jim tak pomáhá s návratem do běžného života.

Článek

Jako běžec amatér zaběhl Marian Šťastný skvělý čas. V cíli pražského půlmaratonu byl za 1 hodinu a 42 minut. Sám přitom přiznává, že kvůli práci tréninku nevěnuje příliš času. Běhat tyhle vytrvalostní závody začal ještě v době, kdy byl ve výkonu trestu. Trénoval v areálu věznice, díky dobrému chování občas mohl vyběhnout pod dohledem dozorců i ven.

Dnes pracuje ve firmě, jež prodává letenky. Je jedním z těch, kterým se po propuštění na svobodu podařilo začlenit zpět do běžného života. Teď běhá dál, aby upozornil na to, že i ostatní si zaslouží druhou šanci.

Pražský půlmaraton běžel i moderátor TV Seznam.Video: Seznam Zprávy

„Pro lidi, kteří absolvují výkon trestu, je zařazení do běžného života strašně těžké. Jakákoliv pomoc, zejména se zaměstnáním, je suprová. Nedovedu si představit, že bych bez zázemí žádal o práci v tom stavu, v jakém jsem byl po propuštění,“ řekl Šťastný Seznamu.

Běhat, ještě když byl vězeň, mu umožnila organizace Rubikon. Ta se snaží pomáhat lidem jako on. Díky ní dnes na startu pražského půlmaratonu běželo i devět vězňů, kteří si v českých věznicích odpykávají svůj trest. „Jsou vybíráni na základě parametrů. Většinou jim zbývá do konce výkonu trestu pár měsíců, aby tam nebyla motivace utéct. Jsou to vězni, kteří si plní své povinnosti, jsou zodpovědní a třeba i pracují. Musí si to zasloužit,“ říká tisková mluvčí Rubikonu Anita Beganyová.

„Ti, co běželi loni a byli tehdy ve vězení, dnes všichni pracují,“ chválí si Šťastný.

Reklama

Související témata:

Doporučované