Hlavní obsah

Během demonstrací v Hongkongu zemřel už druhý člověk. Náhodného chodce zabila cihla

Foto: AP

Řada střetů se v Hongkongu rozpoutá poblíž univerzit.

Reklama

Podle čínského prezidenta je zastavení protestů a nastolení pořádku v oblasti prioritou číslo jedna.

Článek

Týden poté, co si prodemokratické protesty v Hongkongu vyžádaly první oběť, přišla z oblasti zpráva o dalším zemřelém. Při čtvrtečním střetu demonstrantů a příznivců Pekingu, přišel o život sedmdesátiletý muž. Informovala o tom britská BBC.

Dvě znepřátelené strany rozpoutaly potyčku v hraničním městě Sheung Shui, házely po sobě kameny a cihly.

Sedmdesátiletý muž mezitím odešel z práce na obědovou pauzu. Když se připletl k roztržce, chtěl si ji nafotit. Jedna z letících cihel ho ale zasáhla do hlavy a on padl k zemi. Po převozu do nemocnice následně zemřel.

Hongkongský vládní resort, který se zabývá zdravotnictvím, informoval v oficiálním prohlášení, že muže zabili protestující v maskách. „Páchají násilné činy po celé oblasti, už třetí den v kuse, a nechtěně útočí na civilisty,“ píše se v prohlášení. „Je to skandální.“

Před týdnem zemřel během protestů v Hongkongu dvaadvacetiletý student Alex Chow. Podle protestujících se muž fatálně zranil, když prchal před policejními kordony a slzným plynem. Ve zmatku se ocitl na nadzemním parkovišti a spadl z třetího patra na druhé. Přesné okolnosti, který vedly ke studentově pádu, nejsou známy.

Si Ťin-pching uklidňuje z Brazílie

Čínský prezident Si Ťin-pching byl ve stejném čase, co si protesty v Hongkongu vyžádaly druhou oběť, na návštěvě Brazílie. Při proslovu na tamním summitu se vyjádřil také k násilným nepokojům. „Neustálé radikální a násilné činy silně pošlapaly právní stát a sociální pořádek,“ sdělil čínský prezident.

Si Ťin-pching také zmínil, že Peking plně podporuje hongkongskou policii, stejně jako lokální správkyni Carrie Lamovou. „Zastavení násilí a obnovení pořádku v Hongkongu je v současnosti nejvíce urgentní úkol,“ dodal Si Ťin-pching.

Demonstranti v Hongkongu se nicméně nehodlají vzdát. Protestující v ulicích pálí čínské vlajky, blokují silnice a při potyčkách s policií hází zápalné lahve. Bezpečností složky zase odpovídají slzným plynem a vodními děly. Objevují se ale také zprávy o ostré palbě. V pondělí byl jeden z protestujících střelen do břicha.

Většina protestujících se rekrutuje z řad studentů, kteří využívají univerzity jako útočiště. Studenti z Evropy nebo Číny opouští rozbouřená města, neboť školy se na mnoha místech uzavřely a změnily se na válečnou zónu.

Útok na hongkongskou političku v Londýně

Hongkongská politička Teresa Chengová, příznivkyně Carrie Lamové, mezitím navštívila Velkou Británii. V Londýně ji na ulici napadla skupina protestujících a ženu povalila na zem. Zatímco demonstranti řvali na Chengovou nadávky, její ochránci političce pomohli na nohy a eskortovali ji do bezpečí.

Hongkongská vláda posléze v oficiálním prohlášení informovala, že žena utrpěla „vážné zranění na těle.“

Reklama

Doporučované