Hlavní obsah

Policie postřelila protestujícího v Hongkongu. Městem zmítá chaos

Záběry ukazují, jak policie postřelila nejméně jednoho protestujícího ve východní části ostrova.Video: Adam Ryšánek, AP, Reuters

 

Reklama

Napříč Hongkongem se opět shromáždily skupiny demonstrantů, někteří z nich poškodili stanici metra a obchodní centra, zapalovali ohně a v ulicích stavěli barikády. Policie v pondělí brzy ráno střílela podle místních médií ostrými náboji a postřelila nejméně jednoho protestujícího ve východní části ostrova. Město podle agentury Reuters zachvátil chaos.

Článek

Podle místní televize Cable TV a dalších médií ve východní části ostrova použila i ostrou střelbu. Policista se snažil zahnat dav demonstrantů na křižovatce ve čtvrti Sai Wan Ho a dostal se přitom do rvačky s jedním z protestujících. Po chvíli se k němu přiblížil další muž oblečený v černém a s obličejem zakrytým maskou, policista na něj namířil pistoli a střelil ho do břicha. Mladík byl hospitalizován v kritickém stavu a lékaři ho operovali.

V kritickém stavu byl převezen do nemocnice také muž, který se podle videonahrávky zveřejněné na internetu dostal do hádky se skupinou mladých lidí o otázce národní identity. Následně ho kdosi polil hořlavinou a zapálil zapalovačem, napsala agentura AP.

Demonstranti z neštěstí viní policii, která proti nim prý neúměrně zasahuje. Bezpečnostní složky zásahy slzným plynem, vodními děly, gumovými projektily i ostrou palbou zdůvodňují stupňujícím se násilím ze strany manifestantů. Potyčky mezi oběma stranami s nadcházející nocí získávaly na intenzitě, píše agentura Reuters.

Nad ránem byl přerušen provoz některých linek místních vlaků a metra a dalších služeb. Těžkooděnci byli rozmístěni poblíž nádraží a nákupních center.

Dění eskaluje

Protestující pálili plastové barikády v oblasti Tuen Mun, policie jich několik zatkla. Jeden z demonstrantů čelil podezření, že hodil zápalnou lahví, další zdemolovali údajně „propekingskou" restauraci. Na předměstí Shatin byla poškozena stanice železničního dopravce MTR, napětí ale bylo patrné po celém městě.

V centru Hongkongu lidé pokřikovali na pořádkovou policii, v severozápadní čtvrti Tuen Min tři desítky protestujících poškodily obchodní centrum. Další nákupní centrum Festival Walk na severu poloostrova Kowloon výtržníci pomalovali graffiti a zničili v něm několik obchodů.

Na široce sdíleném videu je zřetelně vidět policista, který na motocyklu několikrát vjel do demonstrantů a snažil se někoho z nich srazit. Podle reportéra RTHK News to hongkongská policie označila za vážný incident a dotyčného policistu dočasně suspendovala.

Policie rozháněla dav blokující ulici Nathan Road v hustě obydlené čtvrti Mong Kok pomocí pepřového spreje, vodního děla a slzného plynu, na východním předměstí města zas zakročila gumovými projektily. Podle zdravotnických zdrojů nemocnice do 21:00 tamního času (14:00 SEČ) přijaly k ošetření 11 lidí.

Protestující s pomocí barikád blokovali silnice, čímž v některých oblastech vznikaly dopravní zácpy.

Poslední vlnu násilí odstartovala smrt studenta, který před týdnem spadl při zásahu policistů ze střechy krytého parkoviště. Zemřel v pátek v nemocnici.

Půl roku demonstrací

Hongkongem zmítají nepokoje a často násilné protesty již šest měsíců. Odstartoval je návrh zákona, který by umožnil vydávat osoby podezřelé z trestné činnosti ke stíhání do pevninské Číny. Zákon už vláda Hongkongu slíbila stáhnout, protestní akce ale pokračují a jejich účastníci požadují obecnější demokratické reformy a menší závislost na Pekingu.

Hongkong byl do roku 1997 britskou kolonií, nyní je pod čínskou správou na základě modelu „jedna země, dva systémy“, který obyvatelům velkoměsta zaručuje některé svobody. Obyvatelé Hongkongu však tvrdí, že Peking tyto svobody plíživě omezuje.

Hongkongské úřady také zatkly nebo se chystají zatknout sedm zákonodárců podporujících protestní hnutí, což podle tiskových agentur jen posílí rozhořčení demonstrantů.

Reklama

Doporučované