Hlavní obsah

Bejrútské silo postavil pardubický Průmstav, opravit už asi nepůjde

Foto: Profimedia.cz

Po úterním výbuchu zůstala stát jen zadní část sila.

Reklama

Železobetonové obilné silo, které v bejrútském přístavu v úterý zdemoloval výbuch, postavil před 50 lety pardubický podnik Průmstav.

Článek

Jiří Požár, který působil ve firmě jako výrobní náměstek a následně podnikový ředitel, ve čtvrtek uvedl, že konstrukce sila byla nesmírně pevná a přežila bez úhony několik válek a střel. Úterní exploze byla podle něj ale mimořádná a část objektu zničila. Opravit zřejmě nepůjde.

Silo bylo dominantou bejrútského přístavu a stavělo se v letech 1968 až 1970. Jeho konstrukci tvořily tři řady skladovacích propojených buněk a dosahovaly výšky přes 60 metrů. Skladovací kapacita sila přesáhla 100 000 tun obilí.

Pro Průmstav, který ovládal technologii posuvného bednění, to podle Požára byla jedna z nejlepších referencí. Po úterním výbuchu, který vyvolal v hlavním městě Libanonu otřesy srovnatelné se zemětřesením o síle 3,5 stupně a jehož příčina se vyšetřuje, zůstala stát ale jen zadní část sila.

„Jedna řada, ta čelní, směrem, kde vybuchl sklad a kde v kráteru vzniklo vlastně nové jezero, je zničená. To je evidentní. Jde o to, jak dalece jsou poškozené další buňky,“ uvedl Požár. Předpokládá však, že konstrukce je silně narušena a navíc silně kontaminována zplodinami výbuchu.

Exploze v bejrútském přístavu poničila několik čtvrtí a podle posledních informací si vyžádala nejméně 137 obětí a více než 5 000 zraněných. Desítky lidí se stále pohřešují, až 300 000 lidí ztratilo domov. Jako o příčině výbuchu se spekuluje o špatném uskladnění nebezpečného materiálu.

Reklama

Související témata:

Doporučované