Hlavní obsah

Bělobrádek o Kalouskovi, polofámách o Starostech a o tom, kdy lidovci vyhrají volby

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Vicepremiér Bělobrádek se vyjadřuje ke spekulacím, že kvůli svému zdraví nepovede po volbách lidovce.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Předseda lidovců otevřeně popisuje, co řeší rok před velkými sněmovními volbami. Jeho lidovci jsou dnes docela „cool" a přibývá jim voličů, ale zároveň uvažuje, jestli se nespojit s hnutím STAN a jít do voleb společně.

Článek

Víte už, jestli chcete za rok kandidovat ve sněmovních volbách sami, nebo raději s někým v koalici?

Je relevantní promýšlet obě varianty. My jsme doteď krok za krokem posilovali v každých volbách. Pokud udržíme tento trend, tak za jedno, dvě, tři volební období budeme stranou, která bude hrát první ligu a můžeme i vyhrát. Bude to ale chtít určitou trpělivost a ne každý ji má. No a pak je druhá varianta - že je tady možná mimořádná situace, která se opakuje jednou za patnáct let a která tady byla v době vzniku Čtyřkoalice. Musíme se rozhodnout, jestli tu situaci využít, případně s kým.

Co je hlavním motivem spojení? Láká vás poptávka části voličů, kteří nevědí koho volit? Nechtějí dát hlas Babišovi ani levicové ČSSD...

My samozřejmě chceme nabídnout KDU-ČSL jako možnou variantu řešení. Nám právě ti taktičtí voliči přibývají, posílili jsme i ve větších městech. Pro mě je zásadní, že nám volební podpora neklesá přesto, že jsme v koalici, která byla asi jedna z mála možných logických variant - a to s ČSSD, jež je naším politickým ideovým soupeřem a s hnutím ANO, které je někdy těžko uchytitelné. Je to protestní hnutí, populistické, s vůdcovským principem.

Už probíhají námluvy s hnutím Starostové a nezávislí Petra Gazdíka? Jak jste daleko?

To je nějaká taková polofáma, protože my jsme nic takového nikde neohlásili a žádná oficiální jednání neprobíhají. Samozřejmě to, že se tady potkáváme, že spolu hovoříme, to je logické. Navíc máme se Starosty velmi dobrou dlouhodobou a velmi úzkou spolupráci mezi našimi senátorskými kluby, v Evropském parlamentu i na krajské úrovni. Úvaha spojit síly je přirozená a legitimní. Ale Starostové si nejdříve musí vyřešit svoje vztahy s TOP 09, pak se můžeme bavit. Smysl má bavit se i s TOP 09.

A co Miroslav Kalousek? Už se nabídl, že kdyby jeho jméno blokovalo případnou koalici, že by nekandidoval. Byl by to váš požadavek?

Já jen říkám, že si neumím úplně představit, že by naši voliči pochopili, kdyby Miroslav Kalousek kandidoval nebo byl předseda strany a podobně. A to kvůli neoblíbenosti a krokům Nečasovy vlády. Myslím, že právě tato nespokojenost byla jedním z výrazných faktorů, proč nás mnoho voličů volilo ve volbách 2013. A samozřejmě s tím souvisí i ta tříletá zkušenost tady ze Sněmovny. Jen si někde pusťte, co jsme si od něj vyslechli.

Ale s TOP 09 jako takovou problém nemáte?

Myslím si, že v TOP 09 jsou většinou lidé, kteří se příliš neodlišují z ranku pravého středu křesťansko demokratického pohledu na svět, mnozí jsou bývalí křesťanští demokraté. Ale není to úplně jednoduché uskupení a já nechci jít do projektu, který bude jednorázový, účelový a nebude mít dlouhého trvání.

A je možné, že pokud by došlo k nějaké alianci, že by byla opravdu širší? Co Strana zelených?

V politice ne vždycky funguje, že pět a čtyři je devět. Někdy to může být sedm, někdy to může být patnáct. Co se týká Strany zelených, tak to je na sněmovní volby podle mě už příliš rozdílný pohled na člověka a na svět, na zásadní otázky.

V senátních volbách jste se zelenými měli dobré výsledky...

Senátní volby mají jinou logiku. Vítěz je jenom jeden a být druhý je sice hezké, ale úplně k ničemu. Ale celostátní spojení se zelenými je vyloučeno.

Co třeba spojení s ODS?

I tam je řada konzervativních lidí, na druhou stranu jsou tam lidé, které lze směle označit za národovce, za lidi, kteří jsou velmi negativně vymezeni vůči EU. My jsme strana určitě proevropská - a to je ideový problém, který by se těžko překonával. Pak by to musel být skutečně nějaký účelový blok. Ale spojit se jenom pod vlajkou „Antibabiše" je pro mě dost málo.

A co pod vlajkou „Antizeman”?

„Antizeman" vůbec ne. Z výsledků Miloše Zemana, Andreje Babiše nebo Donalda Trumpa je vidět, že čím více se vůči nim vymezujete, čím více je kritizujete, čím více urážíte jejich voliče, tím více je posilujete.

My jsme si mysleli, že hlavní motiv spojování je právě to, že na ulici leží hlasy voličů, kteří tak nějak nevědí, koho volit. Nechtějí Babiše ani ČSSD, nemusí třeba ani Miloše Zemana a vycítí nějakou šanci. To viděli už na Staroměstském náměstí 28. října, kde se sešli lídři stran…

Já jsem tam nebyl. Byli tam lidé napříč politickým spektrem a přišel ten, kdo chtěl. Rozhodně bych to nebral jako nějakou politickou manifestaci společných sil, ale jako alternativní oslavu 28. října. Nepřeceňoval bych to.

Reklama

Doporučované