Hlavní obsah

Bělobrádek už nechce být šestiprocentním štěkajícím ratlíkem. Ale bude muset

Miniprofil Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL)Video: Václav Dolejší

 

Reklama

S proměnou konzervativní KDU-ČSL to jde Bělobrádkovi pomalu, moravští lidovci velké změny odmítají.

Článek

Pavel Bělobrádek se občas potýká s obyčejnými věcmi - příborem nebo zapínáním knoflíčků u košile. Ve čtyřiadvaceti letech mu zjistili nevyléčitelnou nemoc - roztroušenou sklerózu, která postihuje centrální nervový systém.

Kvůli ní musel opustit oblíbenou práci veterinárního hygienika a nechat milovaného fotbalu.

Skončil proto v politice. A už sedm let vede lidovce, které převzal zadlužené a mimo Sněmovnu. V roce 2013 se s nimi dokázal vrátit do sněmovny a přivést je i do koaliční vlády s ČSSD a ANO.

Nedávno měl jiný sen. Prohlásil, že už má plné zuby tradičního obrázku lidovců: Toho poštěkávajícího šestiprocentního ratlíka, hada na tři, jazýčku na vahách, který chce být vždy u toho, a proto jde s každým.

Bělobrádek si prosadil spojení s hnutím Starostů, aby mohl hrát silnější roli v české politice. Ale nakonec se svou vizí prohrál, moravská část lidovců se postavila proti - báli se, že koalice nezíská potřebných 10 procent.

Celý projekt zkrachoval. Bělobrádek jako by dnes těžko hledal energii pro novou, samostatnou kampaň. KDU-ČSL se tak navzdory němu vrací do starých kolejí, vrací se k tradičním tématům i voličům.

Reklama

Doporučované