Hlavní obsah

Běloruská policie se zaměřila na blogery. Řadu z nich drží ve vězení

Svět bez obalu: Ihar Losik, populární běloruský bloger a spolupracovník Rádia Svobodná Evropa, je už více než 100 dní ve vazbě.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

V Bělorusku od konce srpna probíhají protesty proti zfalšovaným volbám a policejnímu násilí. Tamní úřady se mezitím soustřeďují na cílené zatýkání koordinátorů protestů či novinářů.

Článek

Ihara Losika policie zatkla 25. června. Obvinili ho, že svůj kanál na aplikaci Telegram využíval pro přípravu rozvrácení veřejného pořádku. Nyní už je ve vazbě déle než sto dní. Jeho žena Daria tvrdí, že je úmyslně držen v nelidských podmínkách a že je na něj vyvíjen tlak, aby se přiznal ke zločinům, které nespáchal.

„Poté, co Ihara odvedli, tak si naše dítě vzalo můj telefon a řeklo do něj: Tatínku, kde jsi? I po třech měsících nemohu zadržet slzy. Řekla jsem jí, že je táta v práci. Nic jiného jsem jí ani říct nemohla. Je jí pouze rok a 10 měsíců. Nerozuměla by tomu, co se opravdu jejímu otci stalo,“ říká Daria Losiková.

Ihar Losik je populární běloruský bloger a také spolupracovník Rádia Svobodná Evropa. „Manžel a jeho spoluvězni byli přemístěni do jiné cely v přízemí. Je tak malá, že v ní prý není možné udělat ani pár kroků. Můžete tam buď jen sedět, nebo stát. Nemůžete nikomu ani nic napsat. Jediná věc, co tam můžete dělat, je dívat se do zdi,“ popisuje podmínky vazby Daria Losiková.

Veřejně vyzvala úřady, aby manžela okamžitě propustily. „Požaduji ukončení tohoto zacházení s mým manželem. Požaduji, aby byl propuštěn z vazby. Požaduji, aby bylo toto zneužívání práva proti němu a mé rodině zastaveno.“

Organizace Amnesty International uveřejnila zprávu, podle které se běloruské úřady zaměřily na perzekuci blogerů, kterým se tak snaží zamezit zveřejňování jakýkoliv zpráv, článků nebo názorů.

Během nedělních protestů policie znovu zatýkala odpůrce režimu; podle serveru Tut.by již před demonstrací v hlavním městě hromadně „posbírala“ novináře. Pod záminkou kontroly dokladů je odvážela na policejní stanice. Mezi zadrženými se ocitla nejen reportérka samotného serveru Tut.by a lidé z dalších nezávislých médií, ale také zpravodaj a fotografka ruské státní agentury TASS, a dokonce fotoreportéři běloruské státní agentury Belta.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované