Hlavní obsah

Běloruské protesty pokračují. Zakuklenci pronásledovali demonstranty

Foto: Profimedia.cz

Snímek z nedělních protestů v Minsku.

Reklama

Proti účastníkům nedělních protestů proti běloruskému autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi v Minsku zakročilo mnoho příslušníků pořádkových sil v uniformách a kuklách na hlavě. Stovky lidí byly znovu zadrženy.

Článek

K nedělnímu odpoledni bylo podle lidskoprávní organizace Vjasna zadrženo 680 lidí. Shromáždění, které se původně konalo v centru Minsku, pořádkové síly rozehnaly a demonstranti se rozešli po městě. Vznikaly tak menší skupinky lidí s bílo-červeno-bílými vlajkami opozice, protestující křičeli „Ať žije Bělorusko!“.

Na videích pořízených v ulicích metropole jsou vidět příslušníci bezpečnostních sil v černých uniformách, jak s pendreky v ruce pronásledují účastníky demonstrací a odvádějí je do svých aut.

V jednom nákupním centru uzavřeli východy a začali prohledávat zákazníky, jestli u sebe nemají transparenty a další materiály využívané opozicí. Členové pořádkových jednotek také zastavovali a prohledávali auta, informuje agentura Reuters. Stanice metra v Minsku byly uzavřeny, aby se lidé nemohli dostat do centra, vypínán byl i mobilní internet, aby se Lukašenkovi odpůrci nemohli domlouvat na shromážděních.

Mezi nově zadrženými je například držitel olympijské stříbrné medaile v desetiboji Andrej Kravčenko, který podepsal výzvu běloruských sportovců k uspořádání nových voleb. Zadržena byla také miss Běloruska z roku 2008 Olga Chižinkovová, píše agentura AP.

Do ulic Minsku vyrazili i Lukašenkovi příznivci na projížďku auty, která měla povolení úřadů. Mávali červeno-zelenými státními vlajkami.

Bělorusko zažívá už téměř tři měsíce nebývalou politickou krizi po sporných prezidentských volbách z 9. srpna, v nichž opět zvítězil Lukašenko. Podle opozice byl ale jejich výsledek zmanipulovaný a neuznává ho ani mnoho západních zemí. V Bělorusku se pravidelně konají poklidné protivládní protesty, které mocenský aparát brutálně potlačuje. Kvůli tomu několik lidí přišlo o život, stovky utrpěly zranění a tisíce byly zadrženy.

Lukašenkova hlavní soupeřka ve volbách Svjatlana Cichanouská ocenila, jak lidé bez strachu a vytrvale bojují proti současnému prezidentovi, jenž je označován za posledního diktátora Evropy. „Už 90 dnů se stavíme na odpor proti bezpráví a násilí,“ uvedla opoziční vůdkyně, která je v exilu v Litvě. „Během těchto 90 dnů Bělorusové dali režimu najevo, že ztratil legitimitu a autoritu,“ dodala. Doufá, že Joe Biden, kterého Američané tento týden zvolili svým novým prezidentem, vyvine na Lukašenka nátlak.

Reklama

Doporučované