Hlavní obsah

Obrněná vozidla s kulomety v ulicích. Běloruské protesty pokračují

V hlavním městě Minsku se v neděli opět sešly tisíce demonstrantů, kteří se už třetí měsíc dožadují odstoupení prezidenta Lukašenka a vypsání nových voleb.Video: AP

 

Reklama

V hlavním městě Minsku se v neděli opět sešly tisíce demonstrantů, kteří už třetí měsíc požadují odstoupení prezidenta Lukašenka a vypsání nových voleb.

Článek

Během průvodu se část protestujících vydala do lesa Kurapaty, který se nachází na kraji metropole a byly zde objeveny masové hroby obětí stalinských čistek. Obyvatelé Minsku si oběti sovětských represí připomínají tradičně v rámci Dušiček, letos však úřady vzpomínkovou akci nepovolily.

Podle informací agentury TASS se ale i přes odpor bezpečnostních složek několika stovkám demonstrantů podařilo do lesoparku dorazit.

Na nedělní demonstraci se sešlo 20 000 až 30 000 lidí, uvedly zahraničních agentury. Policie proti protestujícím zasáhla velmi tvrdě. Během potlačení protestů vypálila varovné výstřely a použila zábleskové granáty, informuje o tom agentura TASS. Hlášeno bylo i brutální bití demonstrujících ze strany policie.

Podle očitých svědků, na které se odvolávala agentura Interfax, se před zahájením protestní akce v ulicích pohybovala obrněná obojživelná vozidla s kulomety.

Ministerstvo vnitra předem varovalo, že členové bezpečnostních složek mohou v případě nutnosti použít střelné zbraně, podle úřadů však v neděli nešlo o rány ze smrtících zbraní, uvedla agentura AP.

Zatčeno bylo 300 lidí, píše agentura AFP s odvoláním na běloruské ministerstvo vnitra. Nevládní organizace na ochranu lidských práv Vjasna uvádí 311 zadržených.

„Úřady se pokoušejí ten vřící běloruský hrnec utěsnit, ale z historie víme, kam to může vést,“ řekl šéf Vjasny Ales Bjaljacki.

Podle organizace zatýkaly bezpečností složky rovněž v Brestu, Grodnu a dalších městech.

Reklama

Doporučované