Hlavní obsah

Lukašenko zatarasil hranice. Nechce pustit do země Bělorusy ze zahraničí

Foto: Profimedia.cz

Dal jsem příkaz pohraničním vojskům, aby nepouštěla nejen osoby s cizím pasem, ale i ty chytré Bělorusy, kteří vyjeli za hranice v tuhle složitou dobu, řekl Lukašenko.

Reklama

Infekci nám vozit nemusíte, prohlásil běloruský lídr. Tvrdí, že nejde o politicky motivovaný počin.

Článek

Běloruský lídr Alexandr Lukašenko nařídil pohraniční stráži, aby zamezila běloruským občanům vrátit se ze zahraničí do země, informuje běloruská agentura Belta. Výjimku mají Bělorusové, kteří se vracejí ze sousedního Ruska. Lukašenko nařízení vysvětlil potřebou bránit se šíření koronaviru a sdělil, že opatření není politicky motivované.

Od sporných srpnových prezidentských voleb panují v Bělorusku nepokoje a někteří představitelé opozice byli nuceni k odjezdu do exilu.

„Dal jsem příkaz pohraničním vojskům, aby nepouštěla nejen osoby s cizím pasem, ale i ty chytré Bělorusy, kteří vyjeli za hranice v tuhle složitou dobu. Infekci nám vozit nemusíte,“ citovala Lukašenka Belta. Dlouholetý vůdce, který podle oficiálních výsledků zvítězil v prezidentských volbách, upřesnil, že opatření se vztahuje na Bělorusy přijíždějící ze „Západu“, ne z Ruska. Důvodem pro nařízení je podle něj obrovský nárůst nemocných.

Lukašenko se také výslovně vyjádřil k lékařům, kteří odjeli pracovat do Polska, aby se v něm podíleli na péči o pacienty s covidem-19. „Odjel jsi, zpátky se nevrátíš. Budeš vydělávat ty velké peníze, kvůli kterým jsi odjel,“ vzkázal prezident lékařům.

Minulý týden Bělorusko částečně uzavřelo pozemní hranice s Polskem, Lotyšskem, Litvou a s Ukrajinou, o víkendu pak běloruská vláda oznámila, že uzavírá hranice pro cizince.

Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse, která sleduje celosvětový vývoj koronaviru, se v 10milionovém Bělorusku od začátku pandemie koronavirus prokázal přibližně u 103 000 lidí. Bezmála 1000 osob s covidem-19 zemřelo.

Do exilu v Litvě se uchýlila například Svjatlana Cichanouská, která byla hlavní opoziční kandidátkou v srpnových volbách a mnozí ji považují za skutečnou vítězku hlasování. K odjezdu na Ukrajinu se pokusily úřady přimět vůdčí osobnost běloruské opozice Maryji Kalesnikavovou, která však na hranicích roztrhala pas.

Do Česka pak například na léčení přijelo přes 40 Bělorusů, kteří byli pronásledovaní nebo utrpěli zranění při střetech s pořádkovými silami při povolebních protestech, informovalo dříve české Ministerstvo vnitra.

Reklama

Doporučované