Hlavní obsah

Bělorusko zavírá hranice s Polskem a Litvou, na ukrajinských posiluje ochranu

Foto: Profimedia.cz

V srpnu dosáhl živý řetěz z litevského Vilniusu až k běloruským hranicím, ty teď vláda zavírá.

Reklama

aktualizováno •

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko ve čtvrtek oznámil, že zavře hranice s Polskem a Litvou, jež patří mezi nejdůraznější kritiky jeho režimu. Posílit chce ochranu hranic s Ukrajinou.

Článek

Autoritářský vůdce, jenž čelí podezření, že srpnové volby hlavy státu vyhrál podvodem, se rovněž zapřísahal, že volby nebyly zfalšované.

„Jsme nuceni stáhnout vojska z ulic, půl armády povolat do zbraně a uzavřít státní hranici ze západu - především s Litvou a Polskem,“ řekl Lukašenko podle nezávislého zpravodajského serveru Tut.by na fóru, které se na jeho podporu konalo v kulturním a sportovním komplexu v hlavním městě Minsku. Dodal, že „s velkou lítostí“ musí také posílit státní hranici s „bratrskou Ukrajinou“.

„Přísahám, že ve volbách nebyly žádné lži, nemůžete zfalšovat volby na 80 procent,“ prohlásil Lukašenko podle agentury TASS rovněž na fóru. Tvrdil přitom, že jeho odpůrci výsledky hlasování k „útoku na mírumilovné hlavní město“ nepotřebovali.

Při Lukašenkem oznámeném uzavření hranic není jasné, nakolik bude možné využít dvě úpravy polských předpisů, které Bělorusům usnadňují příjezd do Polska. Jedna změna se týká lidí, kteří mají víza pro turistické cesty. Druhá je určená pro lidi mající víza k účasti ve speciálním programu, jenž pomáhá začínajícím, malým a středním podnikům i velkým společnostem v Bělorusku bezproblémově se přestěhovat na území Polska. Obě změny přijaté podle agentury PAP v souvislosti se situací v Bělorusku vstoupily v platnost dnes.

Mluvčí polské vlády Piotr Müller v reakci podle agentury Reuters uvedl, že Polsko zatím nemá žádné potvrzení toho, že by hranice byly skutečně uzavřené. Polské ministerstvo zahraničí k tomu agentuře PAP sdělilo, že podle informací polské pohraniční stráže hranice prozatím fungují normálně. Podle šéfa litevské pohraniční stráže Rustamase Liubajevase i hranice Litvy s Běloruskem funguje jako obvykle. Navíc běloruská pohraniční stráž uvedla, že neobdržela žádné příkazy k omezením na hranicích.

V Bělorusku vypukly po sporných prezidentských volbách z 9. srpna protesty poté, co úřady prohlásily vítězem Lukašenka. Opozice to považuje za podvod a výsledek voleb neuznala ani EU. Lukašenko údajně získal 80 procent hlasů při osmdesátiprocentní účasti.

Autoritářský prezident, jenž zemi vládne tvrdou rukou už 26 let, ponechal bez povšimnutí skutečnost, že v řadě běloruských měst již šestý týden pokračují protesty přes tvrdé zákroky bezpečnostních sil. Každou neděli se jich přitom podle odhadů opozice i novinářů v Minsku účastní na 100 000 lidí, kteří požadují Lukašenkův odchod a nové volby hlavy státu.

Reklama

Související témata:

Doporučované