Hlavní obsah

Další tvář běloruské opozice zadržena. Alexijevičovou chrání velvyslanci

Foto: Profimedia.cz

I když je spisovatelka součástí předsednictva Koordinační rady, aktivně se vzhledem k věku do činnosti nezapojuje.

Reklama

Koordinační rada běloruské opozice měla zařídit hladké předání moci v zemi, její vedení je ale tamními úřady postupně „rozebíráno“. Ve středu zmizel další člen a tomu poslednímu už zřejmě režim klepal na dveře.

Článek

Neznámí muži v lyžařských kuklách během středečního dne vtrhli do kanceláře Koordinační rady a vyvedli odtamtud právníka Maxima Znaka, jednoho z posledních hlavních členů opozičního uskupení, který dosud v Bělorusku pobýval na svobodě. Jeho spolupracovník uvedl, že Znak před odvedením ještě stihl poslat SMS zprávu. V té stálo „kukly“, pak byl o telefon zřejmě připraven.

Podobný osud potkal další tři členy z vedení Koordinační rady v pondělí. Dva z nich by momentálně měli být na Ukrajině, kam je odvezl vůz, do kterého byli naloženi. Třetí pasažér, Maria Kalesnikavová, se vyhoštění vyhl díky roztrhání pasu. Její poloha je nyní stále neznámá, měla by ovšem být zadržena běloruskými úřady.

Jedinou členkou z vedení opozičního orgánu, která stále není zadržená, či v exilu, je nyní držitelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová. Ta ovšem informovala, že na ni ve středu ráno zvonili neznámí muži. Není ovšem jasné, jestli ze stejného důvodu, který potkal její kolegy.

Po daném incidentu přijeli k dvaasedmdesátileté Alexijevičové diplomaté z nejméně sedmi zemí Evropské unie, mezi nimi i velvyslanci Česka a Slovenska. Na znamení solidarity s Alexijevičovou pak podle agentury Reuters přijeli také velvyslanci z Litvy, Německa, Polska, Rakouska a Švédska. Přítomnost českého velvyslance Tomáše Pernického v bytě Alexijevičové potvrdil na twitteru sám šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Ve spisovatelčině bytě hodlají zástupci zemí sledovat situaci, „protože je obtížnější uchýlit se k brutálním metodám, když jsou kolem diplomaté“, řekl Reuters šéf litevské diplomacie Linas Linkevičius. „Jsou na návštěvě u občanky Alexijevičové na její pozvání. Má byt a má u sebe hosty.“

„Když jsme přijeli, už tu byli novináři, hodně lidí a pár mikrobusů,“ vylíčila zástupkyně litevského velvyslance Asta Andrijauskéneová. „Pozvali jsme další velvyslance. Policisté se pokoušeli vejít do vchodu, ale nepustili je. Přímo u dveří bytu na sedmém podlaží nikdo není,“ dodala podle ruských médií. Sama Alexijevičová už promluvila i k novinářům, zemi prý opustit nehodlá.

„To, co se děje, je teror proti lidem,“ pronesla Alexijevičová. „Musíme se sjednotit a nevzdat se našich záměrů. Hrozí, že ztratíme zemi.“

Běloruský prezident už dříve obvinil západní země, že se vměšují do běloruských záležitostí podporou opozice. Šestašedesátiletý Lukašenko, který vládne Bělorusku už 26 let, nedává najevo známky ochoty přistoupit na dialog s opozicí nebo se Západem. Jedná zatím jedině s Moskvou, která je nejbližším spojencem Minsku. V Bělorusku i nadále pokračují demonstrace proti srpnovým prezidentských volbám, jejichž výsledky mnozí považují za zfalšované.

Reklama

Doporučované