Hlavní obsah

Benátky přijdou o jeden ze symbolů. Do laguny mají zákaz „plovoucí hotely“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Červnový protest proti vplouvání velkých výletních lodí do centra Benátek.

Reklama

Italská vláda zařadila benátskou lagunu mezi takzvané národní památky, nově tak do centra města nebudou moci vplout velké výletní lodě. Nová pravidla vejdou v platnost 1. srpna tohoto roku.

Článek

Historické památky jako náměstí svatého Marka v pozadí s několikapatrovými výletními loděmi. Už brzy tento typický pohled v Benátkách místní i turisté neuvidí. Italská vláda totiž potvrdila rozhodnutí zakázat velkým plavidlům vplutí do Benátské laguny. Stalo se tak jen několik dní před zasedáním organizace UNESCO, která navrhuje přidat Benátky na seznam ohrožených památek, informuje stanice Deutsche Welle.

„Přijatý výnos představuje důležitý krok k ochraně benátské lagunové soustavy,“ uvedl ve svém prohlášení italský premiér Mario Draghi. Vláda podle něj do regionu pošle více financí, aby tak zmírnila dopady tohoto rozhodnutí na nezaměstnanost. Původně kabinet nestanovil přesné datum a zákaz podmiňoval dokončením nového přístavu, úterní rozhodnutí ale umožňuje omezit lodní dopravu už během letošního léta.

Podle prohlášení vlády se také uvažuje o nových přístavech dále od města. Lodě budou mezitím odkloněny do přístavu v nedaleké Margheře, na jehož rozšíření Draghiho kabinet vyčlenil 157 milionů eur (více než čtyři miliardy korun), uvádí agentura Bloomberg. Podle opozice i některých členů vlády jde ale jen o dočasné řešení a vláda se musí postarat o vybudování nového přístavu.

Odklonění velkých výletních lodí do přístavu v Margheře vzbuzuje i otázky. Podle kritiků vládního rozhodnutí není přístav, který aktuálně slouží pouze nákladním lodím, dostatečně velký a hluboký pro většinu výletních lodí a jeho úprava bude vyžadovat ještě hodně stavebních prací. Změna kotviště by navíc podle některých provozovatelů plaveb mohla odradit turisty.

Po zákazu vplutí velkých výletních lodí už roky volají nejen místní aktivisté. Podle nich plovoucí hotely způsobují v laguně velké vlny, které poškozují základy města a také mají neblahý vliv na místní křehký ekosystém. V červnu proběhl jeden z protestů přímo na vodní hladině, kdy aktivisté na malých plavidlech s vlajkami a transparenty skandovali „velké lodě z laguny“. Protesty svolalo hnutí No Grandi Navi (Žádné velké lodě), které proti výletním lodím v Benátkách brojí již několik let.

„Od 1. srpna již nebude pro velké lodě možné dostat se do Benátek přes kanál sv. Marka nebo kanál Giudecca,“ cituje stanice France 24 italského ministra infrastruktury Enrica Giovanniniho. Zákaz je podle Giovanniniho „nezbytným krokem k ochraně životního prostředí, krajiny a umělecké a kulturní integrity Benátek“.

Zákaz se bude vztahovat pouze na největší lodě. Na plavidla, která přepravují přibližně 200 cestujících, budou místní úřady pohlížet jako na „udržitelný“ způsob dopravy a nadále jim bude povoleno vplutí do centra města.

Pravidla ohledně vplutí do Benátek se řídí čtyřmi kritérii. Lodě nesmí porušovat žádné z nich, tedy vážit více než 25 tisíc tun, měřit na délku více než 180 metrů a na výšku více než 35 metrů. Jejich palivo navíc nesmí obsahovat více než 0,1 procenta síry.

Italský ministr kultury Dario Franceschini v úterý uvedl, že „rozhodnutí už nebylo možné déle odkládat“. Krok vlády už krátce po oznámení ocenili aktivisté bojující proti velkým lodím v centru Benátek. „Moje srdce bije tak rychle, že možná budu mít infarkt,“ řekl deníku The New York Times aktivista a mluvčí hnutí No Grandi Navi Tommaso Cacciari. „Bojovali jsme za to deset let a tomu vítězství téměř nelze uvěřit,“ dodal Cacciari.

Slova chvály si ale italská vláda vyslechla i od některých provozovatelů plaveb. „Je to dobré rozhodnutí a může to být začátek nové éry,“ citují The New York Times ředitele italské pobočky Mezinárodní asociace výletních plaveb Francesca Galiettiho. Podle Galiettiho asociace požaduje přesunutí kotvišť do Marghery už od roku 2012.

Plavební průmysl podle Galiettiho doufá, že nová přístavní místa budou připravena na provoz už v roce 2022, kdy se očekává návrat většiny turistů. Podle letošních odhadů dorazí do Benátek pouze dvacet velkých výletních lodí.

Reklama

Související témata:

Doporučované