Hlavní obsah

Benešová chce od šéfa žalobců vysvětlení. Czernin trvá na popisu schůzek

Foto: ČTK

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová řeší ze zákona stížnosti na nejvyššího státního zástupce a může také navrhnout vládě jeho odvolání z funkce.

Reklama

aktualizováno •

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman znovu popřel, že by pochybil, když se přimlouval za svého známého a následně v související kauze pomohl třikrát změnit rozsudek. Druhý účastník neformálních schůzek ale trvá na své verzi.

Článek

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová žádá, aby jí nejvyšší státní zástupce vysvětlil informace o možné zaujatosti v trestní kauze, která se týká restitucí majetku šlechtické rodiny Czerninů.

„Paní ministryně se chce s tím, co se objevilo v médiích ohledně nejvyššího státního zástupce, nejprve důkladně seznámit, ráda by si poslechla i vysvětlení Pavla Zemana. Do té doby nebude zveřejněné informace komentovat, ani předjímat závěry,“ uvedl mluvčí ministryně Vladimír Řepka.

Na případ upozornily v pondělí Seznam Zprávy. Podle zjištění redakce se šéf žalobců Zeman v roce 2014 přimlouval u soudce Jana Czernina za svého známého, farmáře a majitele penzionu v Třeboni Petra Habersbergera. Ten usiluje o zvrácení restitucí ve prospěch vzdáleného bratrance Jana Czernina.

Následně nejvyšší státní zástupce podal třikrát dovolání v trestní kauze, která nakonec vyústila do rozsudku, jež může v konečném důsledku restituce czerninských majetků zpochybnit. Už v době, kdy se Pavel Zeman scházel s Janem Czerninem, přitom v tomto případu běželo trestní stíhání.

Seznam Zprávy už minulý týden požádaly Pavla Zemana o odpovědi na otázky k jeho vztahu s farmářem i ohledně schůzky s Janem Czerninem. Zeman je však odmítl komentovat s odůvodněním, že jde o jeho soukromý život.

Po zveřejnění článků Seznam Zpráv pak Pavel Zeman zopakoval svoje stanovisko, že se neprovinil proti zásadě nestrannosti, kterou jeho profese vyžaduje. Potvrdil také, že s Janem Czerninem hovořil, nesouhlasí ale s tím, jak tento kolega z justice schůzky interpretuje.

„S panem soudcem jsem mluvil, rozhodně to však bylo v jiném duchu, než pan soudce líčí. Pokud to vnímal jako nepřiměřenou intervenci, je zvláštní, že tuto informaci nezveřejnil již v roce 2015, kdy bylo podáno první dovolání ve věci, a činí tak až po šesti letech,“ uvedl Zeman pro ČTK.

V čem se při hodnocení schůzek s Janem Czerninem liší nebo proč soudce vůbec vyhledal, ale Zeman stále neobjasnil. Nereagoval ani na opakovanou žádost Seznam Zpráv o rozhovor zaslanou v SMS zprávě. Nebral ani mobilní telefon.

Jan Czernin na dotaz Seznam Zpráv v pondělí potvrdil, že si stojí za popisem událostí tak, jak to uvedl ve svém čestném prohlášení z loňského října.

„Čestné prohlášení je pravdivé, trvám na něm a více necítím potřebu se vyjadřovat,“ uvedl Czernin v odpovědi e-mailem. Dodal, proč informace o schůzkách zveřejnil až po více než šesti letech. Doufal prý, že soudy nakonec osvobodí dvojici bývalých úřednic pražského magistrátu, kterých se kauza bezprostředně týká. Kvůli tomu, že vydaly potvrzení, jež otevřelo jiné větvi rodu Czerninů cestu k restitucím, tyto ženy nakonec dostaly podmíněné tresty.

Foto: Archiv, Seznam Zprávy

Otázky, které dostal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman od Seznam Zpráv 12. ledna.

Foto: Archiv, Seznam Zprávy

Odpovědi tiskového mluvčího Nejvyššího státního zastupitelství, v nichž Pavel Zeman odmítá odpovědět na otázky ke vztahu k farmáři Petru Habersbergerovi a schůzce s Janem Czerninem.

Unie státních zástupců nechtěla na zjištění Seznam Zpráv reagovat, a to ani po zveřejnění podrobného popisu schůzek ve formě čestného prohlášení Jana Czernina a taktéž mobilních textových zpráv od Pavla Zemana, které svědčí o jeho aktivitě.

„Veškeré informace o údajných soukromých aktivitách nejvyššího státního zástupce čerpáme pouze z dnes publikovaných článků. V tuto chvíli Unie státních zástupců nepovažuje za vhodné se k věci jakkoli vyjadřovat,“ uvedl viceprezident unie Ondřej Šťastný.

Na obranu Pavla Zemana vystoupil šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. V reakci na články Seznam Zpráv zdůraznil, že všechna tři dovolání k Nejvyššímu soudu podnítil právě jeho úřad.

„Tyto podněty k podání dovolání byly činěny z naší strany bez jakékoliv součinnosti s Nejvyšším státním zastupitelstvím,“ sdělil ČTK Lelek. „Pokud by tyto podněty nebyly v dané věci z naší strany učiněny, pak by tato věc nebyla Nejvyššímu státnímu zastupitelství předložena, a nebyl by tak z jejich strany, respektive nejvyšším státním zástupcem, podán tento mimořádný opravný prostředek,“ uvedl.

Nutno však dodat, že nejvyšší státní zástupce se musel s takovým podnětem vždy přinejmenším ztotožnit a podával ho na Nejvyšší soud jménem svého úřadu, nikoli jménem nejnižšího článku soustavy státního zastupitelství.

Stížnosti na nejvyššího státního zástupce řeší podle zákona ministryně spravedlnosti. Ta také může vládě navrhnout odvolání nejvyššího státního zástupce z funkce. Pavel Zeman je ve funkci šéfa žalobců od roku 2011, jmenován byl na dobu neurčitou.

Aktualizovali jsme doplněním reakce soudce Jana Czernina na výroky nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Reklama

Doporučované