Hlavní obsah

„Naučila jsem se demonstrace nevnímat,“ řekla Benešová po setkání se Zemanem

Brífink ministryně spravedlnosti Marie Benešové po jednání s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) jednala s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

Článek

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) pošle do připomínkového řízení novelu o funkčních obdobích státních zástupců. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman chce jednat o různých přechodných obdobích tak, aby nebyli vyměněni všichni krajští státní zástupci najednou, řada z nich totiž byla jmenována ve stejné době.

Novinářům Benešová a Zeman po schůzce řekli, že návrh novely odpovídá předloze, o níž před týdnem diskutoval ve Sněmovně kulatý stůl o nezávislosti justice.

„Uvidíme, jaké budou připomínky a jak to projde Sněmovnou,“ odkázala Benešová k diskusi, kterou ještě čeká.

Vládní návrh, který připravil Benešové předchůdce Jan Kněžínek (za ANO), předpokládá dvouleté přechodné funkční období pro nejvyššího státního zástupce, tříleté pro vrchní státní zástupce a tříleté až sedmileté pro vedoucí nižších stupňů státních zastupitelství. Přesoutěžení všech vedoucích státních zástupců by podle autorů návrhu spadalo do funkčního období příští a přespříští vlády, zopakovala dnes Benešová, která po nástupu do funkce sklidila kritiku za plánované změny v justici.

Zeman se zavedením funkčních období souhlasí. Dnes uvedl, že vítá i zjednodušení soustavy státních zastupitelství na tři stupně. Benešová chce připravit analýzu současného stavu a připravit podklady pro budoucího ministra, aby reformu stihl provést.

„Shodli jsme se na tom, že pro Českou republiku je luxus mít čtyři úrovně,“ uvedl Zeman. Variant řešení je podle něho více od rušení vrchních po slučování okresních. Benešová chce, aby na návrhu začala pracovat zvláštní komise.

Benešové výroky o plánovaných změnách v justici vyvolaly kritiku a vlnu demonstrací. Další je svolána na příští týden. Ministryně to nechtěla komentovat. Řekla jen, že nemá čas to vnímat a že se s tím naučila žít.

Reklama

Doporučované