Hlavní obsah

Benešovská radnice se chystá na převzetí piaristické koleje

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Benešovská radnice se chystá na převzetí piaristické koleje, kterou kupuje od církve. V budově provedla průzkum, aby zjistila, v jakém je stavu. Kupní smlouva by se měla podepisovat v těchto dnech.

Článek

Návrh na odkoupení piaristické koleje schválili zastupitelé minulý měsíc. Církev objekt nabídla ke koupi a radnice nechtěla, aby ho získal někdo jiný a nechal chátrat. Město za budovu zaplatí 40 milionů korun ve dvou splátkách, polovinu uhradí letos a zbytek příští rok.

Vedení radnice zatím zjišťovalo, v jakém je budova stavu, a provedlo v ní průzkum. „Jednali jsme se stávajícím správcem, který pracuje ještě pro arcibiskupství, takže máme přehled, v jakém stavu ta budova je, jaké jsou nájemní smlouvy, jací jsou nájemci, a budeme na to navazovat,“ uvedl místostarosta Zdeněk Zahradníček (Volba pro Benešov).

Objekt je pronajatý s výjimkou dvou kanceláří, výnos z nájmů je 1,9 milionu korun. Podle radnice může budova zůstat nějakou dobu v nynějším stavu, je ale třeba postupně vyměnit okna a opravit fasádu. Do budoucna je nutné uvažovat o větší investici v souvislosti s tím, jaké využití budovy město zvolí.

Piaristická kolej byla postavena v roce 1708 s barokním kostelem svaté Anny, který má však zůstat ve vlastnictví farnosti. Dohromady tvoří dominantu Masarykova náměstí. V přízemí koleje je 30 místností, v prvním patře dalších 20. Uprostřed hlavní budovy se nachází rajská zahrada s fontánou. Areál má celkovou plochu téměř 3400 metrů čtverečních.

Reklama

Doporučované